Csíkszeredán is támad a román

Nem tetszik a románoknak, hogy a székelyek második helyre száműzték a román nyelvű helységnévtáblát. 

A városháza azonban hallani sem akar a táblacseréről, Ráduly Róbert Kálmán polgármester szerint erről majd az igazságszolgáltatás fog döntést hozni.
 
A csíkszeredai utcanévtáblák lecserélését a feljelentéseiről elhíresült, magyarellenes Dan Tănasă először 2013 őszén követelte, amikor beadványban fordult a prefektúrához, hogy lépjen fel a „törvénytelenség” ellen. Adrian Jean Andrei kormánymegbízott akkor felszólította a polgármesteri hivatalt, hogy az utcák elnevezését a törvény által előírt módon tüntessék fel.
 
„A kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó törvény betartását kértem a városházától: a vonatkozó jogszabály kimondja, az útjelző közlekedési táblák és az utcanévtáblák esetében először román nyelven kell feltüntetni a megnevezést” – nyilatkozta akkor a kormánymegbízott.
 
A prefektus azt is kilátásba helyezte, hogy ha a városháza nem cseréli ki a „törvénytelenül kihelyezett” táblákat, a prefektúra bírósághoz fordul. A táblák azóta is a helyükön vannak, és ezt Dan Tănasă februárban egy újabb beadványban tette szóvá. A prefektusi hivatalhoz eljuttatott kérésében arról igényelt információkat, hogy milyen lépéseket tett a kormánymegbízott annak érdekében, hogy az utcanévtáblák törvényessé váljanak.
 
Adrian Jean Andrei válaszában azt írta, mivel a polgármesteri hivatal nem tett eleget a felszólításnak, a Hargita megyei rendőr-főkapitányságnak jelezte a helyzetet, a rendőrség pedig határidőt adott a hivatalnak a táblacserére. Ugyanakkor a prefektus átiratban azt kérte a városházától, hogy számoljanak be, miképp tettek eleget a rendőrség felszólításának – derül ki a prefektus válaszából.
 
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a téma kapcsán a Krónikának azt nyilatkozta, úgy látszik, Románia homogenizációs politikája az EU-csatlakozás után új lendületet kapott. „Csúcsponton a restitúció és a nyelvi jogok ellenzése, ezek fontos láncszemei ennek a kisebbségellenes gépezetnek. Ez a mai Románia” – jegyezte meg a polgármester.
 
És tegyük hozzá innen gúnyhatáron belülről: ez senkit nem zavar a tekintetes nyugaton.