Aszteroidát és meteorrajt hoz a hétvége

Aszteroidát és meteorrajt hoz a hétvége

Az amatőr csillagászoknak jól indul az év, január negyedikén ugyanis nemcsak a Quadrantidák meteorrajt figyelhetik meg, de egy nagyobb aszteroida is elhalad majd a Föld mellett.

A NASA értesítése szerint a 2019 YB4 jelű égitest 26 méter széles, és az Apollo-aszteroidák közé tartozik. A széles pályán keringő objektumok időről időre megközelítik bolygónkat is, most szombat délelőtt 11:33-kor, a fent említett aszteroida csillagászati szempontból igen csekély távolságra, a Földtől 1,2 millió kilométerre lesz megfigyelhető.

Az aszteroidától, amennyiben pályát tévesztene és a Föld felé venné az irányt, sem kellene tartanunk, ugyanis minden valószínűséggel mérete miatt csupán látványosan elégne a légkörben.

Ennek hiányában sem maradunk azonban látvány nélkül a hétvégén, amiről a Quadrantidák meteorraj gondoskodik. Hajnalban akár óránként 120 fényjelenséget is láthatunk. Igaz, Magyarország elhelyezkedése miatt nem érdemes átvirrasztani az éjszakát, elég csupán korán kelni, ugyanis hazánkból 6:20 és napkelte között lesz igazán látványos a jelenség.

A Forbes megemlíti, hogy a Quadrantidák különlegessége, hogy a többi, például a Magyarországon legismertebb Perseidák meteorrajjal ellentétben, nem tudni pontosan, hogy mely üstökös vagy aszteroida törmelékeként érkezik a Föld légterébe.