Csinos összeget vesznek ki Nagy Mártonék a repülőteret megvásárló állami cégből

Csinos összeget vesznek ki Nagy Mártonék a repülőteret megvásárló állami cégből

Az állami nagybevásárlásokat intéző Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. alaptőkéjét másfél milliárd forinttal csökkentették.

Tőkét vonnak ki a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-ből, az állami nagybevásárlásokat intéző cég alaptőkéjét névértéken másfél milliárd forinttal leszállítják – számolt be a 24.hu. Ez szokatlan fejlemény, eddig folyamatosan pénzzel pumpálták az állami befektetési céget, rendre arról számoltunk be, hogy százmilliárdos tőkefröccsöket kap különböző részesedések megszerzéséhez.

A lap szerint ez szokatlan fejlemény, mivel eddig folyamatosan pénzzel pumpálták az állami befektetési céget. Mint ismert, a Corvinus volt az, ami korábban tulajdonrészt vásárolt a magyar Vodafone-ban, a Budapest Airportban, és megpróbálkozott a spanyol Talgo megvásárlásával is.

A 24.hu szerint

a Corvinusba az elmúlt években nagyjából 1330 milliárd forint állami pénzt raktak be.

A cég alaptőkéje névértéken viszont csupán 18 milliárd forint, és ez utóbbi csökken most másfél milliárddal úgy, hogy a részvények névértéke 1000 forintról 914,4 forintra mérséklődik. A döntés indoklása szerint tőkekivonás történik, amivel a feleslegesen parkoló pénzt szokták kivenni a cégekből.

A tranzakció érdekessége, hogy abból nem derül ki, valójában mennyi pénzt vettek ki a cégből, hiszen csak az alaptőke névértékének változását látjuk, a valódi pénzmozgást nem.

A lap azt írja, nagyjából 100 milliárd forintot vehettek ki a cégből, amit korábban a Talgo megvásárlására rakhattak oda. Az üzlet azonban augusztus végén végül is meghiúsult.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Kína–Magyarország Egy övezet, egy út Pragmatikus Együttműködés Tematikus Fórumon a Pesti Vigadóban 2024. május 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd)