Drámai mértékben csökkenő GDP-ről számolt be a KSH

Drámai mértékben csökkenő GDP-ről számolt be a KSH

A második negyedévben a bruttó hazai termék 2,4 százalékkal maradt el a 2022. második negyedévitől

Magyarország bruttó hazai terméke (GPD) 2023 második negyedévében a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint - a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent. A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez a legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járul hozzá.

Azt írták, a csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a Covid-járvány előtti szintet.

Az első fél évben a bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

A bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi részletes adatait szeptember 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

(MTI)

Címlapkép: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) épületének részlete a főváros II. kerületében, a Keleti Károly utcában.Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László