Csoportosan elkövetett nemi erőszakért ült börtönben az úszóválogatott szövetségi kapitánya

Kiss László előbb lefogta, majd harmadikként maga is meggyalázta az „elernyedt” testű fiatal lányt.

A lapok birtokába került dokumentum szerint csoportosan elkövetett erőszakos nemi közösülés bűntette miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélték Kiss Lászlót, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagját, az úszóválogatott szövetségi kapitányát, Százhalombatta alpolgármesterét. A világhírű sportvezető két úszótársával 1961-ben követte el gyalázatos tettét.

A provatkopo.hu idézi az 1962.február 17-én kihirdetett ítélet indoklását: Ferencvárosi TC három akkori tehetséges úszója - Lantos László, Várszegi Lajos és a 21 éves Kiss László - 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel, akinek megtetszett Várszegi Lajos. Két nappal később Lantos a lányt Várszegi- a sportuszoda területén lévő - lakásába csalta, azzal, hogy ő is ott lakik és megmutatja neki az ingatlant. A férfi csókolózni próbált a nővel, majd annak tiltakozására kijelentette: közösülni fog vele, és addig nem engedi ki a lakásból, amíg az meg nem történik. Dulakodni kezdtek. Ekkor megérkezett Várszegi Lajos és Kiss László, akiket Lantos beengedett. A három sportoló együttes erővel megtámadta a fiatal lányt, az ágyra lökték.

Első fokon eljáró bíróság - folytatólagosan elkövetett nemi erőszak bűntette miatt - Kiss Lászlót 5 év, Lantos Lászlót és Várszegi Lajost 4-4 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A lap a jogerős bírósági ítéletből idézve azt írja: „(…) A sértett karjait Várszegi a hátán összefogta, majd a száját befogta, őt ledöntve tartotta, Lantos pedig a sértettre nehezedve, annak lábait szétfeszítve, közösült vele. Ezután Kiss László fogta le a sértett kezét, illetve befogta a száját, Várszegi Lajos pedig fokról-fokra átvette Lantos helyét, majd ő is közösült a sértettel. Eközben … Zsuzsanna rosszul lett, így ellenállásától nem kellett tovább tartani, s ezért Kiss László fokozatosan elengedte őt, majd sorra kerülve közösült az elernyedt sértettel. Amikor a sértett feleszmélt és megmosdott, újból rájött a rosszullét, úgy, hogy Várszegi Lajos és Kiss László idegcsillapítót is adtak neki. (…)”

A brutális bűncselekmény elkövetői fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen.

A másodfokon eljáró bíróság - jogerősen - Lantos Lászlót 3 év 2 hónap, Várszegi Lajost 2 év, míg Kiss Lászlót 3 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A lap úgy tudja, hogy Kiss Nagyfán töltötte le büntetését.

Manapság is nehéz, különösen egy ilyen súlyú bűncselekmény után állást találni, a '60-as évek elején, a legkeményebb kádári diktatúra idején pedig ez még inkább így volt. Ennek ellenére Kiss László karrierje gyorsan ívelt felfelé. Nem sokkal szabadulása után már a Budai Spartacus főállású edzője volt, majd 1967-ben a klub vezetőedzőjévé nevezték ki, 1969-ben pedig az öttusa válogatott úszóedzője lett. A privatkopo.hu az gyanítja, hogy Kiss László valamilyen „együttműködést” vállalhatott az elnyomó rendszerrel. Az már csak hab a tortán, hogy sportvezetőt és két társát egy másik nem erőszakkal is megvádolták, de ebben az ügyben végül bizonyítottság hiányában ejtették a vádakat.

Kiss László karrierje a rendszerváltás után sem tört meg. 1993-ban a Magyar Úszó-szövetség alelnökévé választották, majd ugyanebben az évben a női úszó-válogatott edzője lett. 1999-ben a teljes úszóválogatott szövetségi kapitányává nevezték ki. A Magyar Úszó Szövetség elnökségének 2012-ben lett tagja, 2015-ben újraválasztották. 2014 novembere óta Százhalombatta város alpolgármestere.

A privatkopo.hu az ügyben megkereste Gyárfás Tamást is. Az úszó szövetség elnöke válaszában Kiss László érdemeit sorolta, kiemelve azokat az ismert olimpikonokat, akik sportvezető irányítása alatt értek el kimagasló eredményeket. Az kérte továbbá, hogy a nagy tekintélyű Kiss László személyét ne árnyékolják be.