Cukorbetegség: a legfontosabb tények, melyeket mindenkinek tudnia kell (x)

Cukorbetegség: a legfontosabb tények, melyeket mindenkinek tudnia kell (x)

A cukorbetegség, más néven diabétesz egy olyan krónikus állapot, amelynél a szervezet nem tudja megfelelően használni a vércukorszint szabályozásáért felelős inzulint. Ez a betegség világszerte jelentős problémát okoz, és egyre több ember érintett.

Kiket érint a leggyakrabban?

Bár a cukorbetegség bárkit érinthet, vannak bizonyos csoportok, amelyek nagyobb eséllyel szenvednek a betegségtől. Ide tartoznak a túlsúlyosak, az idősek, valamint azok, akiknek a családjában már előfordult cukorbetegség. Ha Ön is a rizikócsoportok valamelyikébe tartozik, ajánlott ellátogatnia az Affidea Magyarország diabetológiai szakrendelésére, ahol kiderülhet, minden értéke rendben van-e.

De milyen tünetek utalhatnak kezdődő cukorbajra? A gyakori vizelés, szomjúságérzet, fáradtság, fogyás, valamint a szokatlanul gyakori fertőzések vagy lassabb gyógyulási folyamatok megjelenését nem szabad félvállról vennünk. Ezek ugyanis mind-mind anyagcserezavarra utalhatnak testünkben.

1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség: mik a legfontosabb különbségek?

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun eredetű probléma, ahol az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigyet, amely inzulint termel. Ez általában fiatalkorban vagy gyermekkorban jelentkezik. A 2-es típusú cukorbetegség pedig inkább a felnőtteket érinti, így a korunk előrehaladtával egyre nagyobb rá az esélyünk. Ez a test inzulinrezisztenciájából ered, azaz a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra. A leggyakrabban a problémás életmód (kevés sport, alkoholizmus, elhízás) áll a hátterében.

A 2-es típusú cukorbetegség hosszú távon számos súlyos szövődményhez vezethet, ha nem kezelik megfelelően. Ilyen szövődmények lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegségek, látásproblémák, idegkárosodás és sebfertőzések, valamint a végtag-amputációk kockázatának növekedése.

A diabétesz világszerte komoly probléma

Ma a serdülők 18%-a, míg a fiatal felnőttek 25%-a él prediabéteszes, azaz a cukorbetegség kialakulását megelőző állapotban. Ez azt jelenti, hogy nekik vérnyomásuk, inzulinérzékenységük és koleszterinszintjük is problémás. Hazánkban mintegy 5 ezer gyermek és 1,1 millió felnőtt kényszerült együttélni a betegséggel 2019-ben. Pedig a 2-es típusú, nem autoimmun cukorbetegség a helyes, rendszeres életmóddal és szűrővizsgálatokkal megelőzhető volna.

Ha pedig időben megtörténik a már kialakult betegség felismerése, megfelelő kezelés mellett lehetővé válik a betegek számára az egészséges és aktív élet. Éppen ezért fontos tudni a tünetekről és a kockázati tényezőkről, valamint a szövődmények lehetőségéről. Így nagyobb eséllyel tudunk a komolyabb problémák kialakulása előtt orvoshoz fordulni.