Kárpótlást követelnek az adócsaló szoci miatt pórul járt diákoknak

A Jobbik IT felszólítja a kormányt, hogy tegyen lépéseket a helyzet azonnali és teljes körű kivizsgálására.

A gyanú szerint Czeglédy Csaba, aki egy - a többi között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő - szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt egy többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését. A bűncselekmények következtében az állami költségvetést több mint hárommilliárd forintos vagyoni hátrány érte.

Sajtóhírek szerint a diákmunkások a letartóztatás óta nem kapták meg a jussukat.

Benke Richárd, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke keddi közleményében azonnali kárpótlást követel a kihasznált diákmunkásoknak.

Mint írja, felháborító, hogy a szocialistákhoz ezer szálon kötődő iskolaszövetkezet fizetésképtelenné válása miatt több ezer diákmunkás nem kapta meg a munkabérét. Az adócsalási ügy következtében bizonytalanná váltak a tandíjak, a lakbérek kifizetései és a tervezett nyaralás is. 

A Jobbik szerint az ügy rámutat a diákmunkások kiszolgáltatott helyzetére és a diákokat érintő visszaélések súlyosságára, amelyekkel az Orbán-kormány nem foglalkozik. A problémák megoldását évek óta konkrét javaslatokkal szorgalmazzuk. 

A Jobbik kormányon az eddigi kezdeményezéseit meg is valósítja majd: szigorítjuk a diákmunkával kapcsolatos ellenőrzéseket, ingyenes jogsegélyszolgálatot hozunk létre a diákmunkások számára, és kizárjuk a diákok jogait gyakran és súlyosan megsértő diákszövetkezeteket az adó- és járulékkedvezményt biztosító rendszerből - fogalmaz Benke.

A Jobbik IT felszólítja a kormányt, hogy tegyen lépéseket a helyzet azonnali és teljes körű kivizsgálására, a felelősök elszámoltatására és a károsult diákoknak a bérgaranciából történő kárpótlására.