"Korunk legnagyobb hazugságait jelentette meg a média Szíriáról"

A Szíriában élő Daniel Maes atya hálás Aszadnak és Putyinnak, Trumpnak örül.

Daniel Maes atya szerint teljesen hamis feltételezés, hogy Bassár el-Aszad szír elnök ellen népfelkelés zajlott, amely 2011 márciusában kezdődött kormányellenes demonstrációkkal, majd véres polgárháborúvá vált.

„2010 óta vagyok Karában, és a saját szememmel láttam, hogy agitátorok kívülről szervezték Szíriában a kormány elleni tüntetéseket, amelyekhez fiatalokat toboroztak”

- mondta a holland napilapnak Maes atya. Állítása szerint az arab nyelvű Al Jazeera hírcsatorna úgy mutatta be az eseményeket, mintha lázadás zajlott volna az országban.

„A külföldi terroristák gyilkosságokat követtek el a szunnita és keresztény közösségek ellen, annak érdekében, hogy elvessék a vallási és etnikai viszályt a szíriai emberek között. Miközben az én tapasztalatom az, hogy a szíriai emberek valójában nagyon egységesek voltak”

- szögezte le az atya.

Arról is beszélt, hogy a háború előtt Szíria egy harmonikus ország volt: egy szekuláris állam, amelyben a különböző vallási közösségek békében éltek egymás mellett. Alig volt szegénység, az oktatás szabad, az egészségügyi ellátás jó volt.

„Csak nem lehetett szabadon kifejezned a politikai nézeteidet. De az emberek többségét ez nem érdekelte”

- tette hozzá Daniel Maes.

A Szent Jakab kolostor nemrégiben egy népkonyhát nyitott Aleppoban, ahol 25 ezer adag ételt készítenek hetente ötször. Az atya szerint csoda, hogy még mindig életben vannak. Azt is mondta: tartoznak az Aszad-kormány hadseregének, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, mert ő úgy döntött, hogy beavatkozik, mikor a lázadók azzal fenyegettek, átveszik a hatalmat.

„Mikor több ezer terrorista telepedett le Karában, mi féltettük tőlük az életünket. Jöttek az Öböl-államokból, Szaúd-Arábiából, Európából, Törökországból, Líbiából, sokan voltak csecsenek is. Ők alkották az idegen megszálló erőket, szövetségben az Al-Kaidával és más terroristákkal. A Nyugat és a szövetségeseik állig felfegyverezték őket azzal a szándékkal, hogy ellenünk fellépjenek, és szó szerint azt mondták: ez az ország a miénk.”

Daniel Maes a háborús évek viszontagságairól is mesélt: gyakran előfordult, hogy a terroristák/lázadók bedrogozva egymás ellen harcoltak, este pedig vaktában lövöldöztek. Sokáig a kolostor sírkamráiban rejtőztek el, mikor a szíriai hadsereg végre elűzte a terroristákat, mindenki boldog volt: „mert a szíriai állampolgárok gyűlölték a külföldi lázadókat, és mert visszatért a béke.”

Maes atya szerint korunk legnagyobb média hazugsága az, ahogy a sajtó beszámolt a szíriai eseményekről:

„Nonszensz ostobaságokat adtak el Aszadról. Tulajdonképpen a lázadók volt azok, akik fosztogattak és gyilkoltak. Gondolja, hogy a szíriai emberek hülyék? Gondolja, hogy ezek az emberek kényszerből szurkoltak Aszadnak és Putyinnak? Az amerikaiak azok, akik rátették a kezüket a csővezetékekre és a természeti erőforrásokra a régióban, hogy kiszorítsák Putyint.”

Az atya annak a véleményének is hangot adott, hogy Aszadot miért akarták megbuktatni más külföldi országok: Szaúd-Arábia és Katar létre akar hozni egy szunnita államot Szíriában, de vallásszabadság nélkül.

„Tudja, amikor a szíriai hadsereg készült a harcra Aleppóban, muzulmán katonák jöttek hozzám, hogy megáldjam őket. A rendes muzulmánok és keresztények között nincs probléma. A Nyugat által támogatott lázadók a radikális iszlamisták, akik le akarnak mészárolni minket. Ők mind az Al-Kaida és az ISIS tagjai. Nincsenek köztük mérsékelt harcosok”

- hangsúlyozta Maes.

Donald Trump megválasztása kapcsán megjegyezte: örül neki, hogy ő lett az Egyesült Államok elnöke, mert azt látja, „amit minden normális ember megért”: az Egyesült Államoknak abba kell hagynia azoknak az országoknak aláásását, amelyek természeti erőforrásokkal rendelkeznek. Daniel Maes atya szerint az amerikaiak kísérlete az egypólusú világ megteremtésére jelenti a legnagyobb problémát, de

„Trump érti, hogy a radikális iszlám nagyobb fenyegetést jelent, mint Oroszország.”

Trump népszerű a közel-keleti keresztények között

Az iraki Erbil katolikus érseke, Bashar Warda szintén pozitívan nyilatkozott Donald Trump megválasztott amerikai elnökről. „Örülök neki, hogy az amerikai elnök odafigyel a kis iraki vallási közösségek szenvedéseire. Ez sok szempontból reményt ad nekünk a jövőre nézve, hogy nem hagyott minket magunkra a Nyugat és az Egyesült Államok, ami eddig általános nézet volt itt” – jelentette ki a Crux online katolikus magazinnak adott interjújában Warda. Elítélte azok képmutatását, akik tiltakoznak Trump hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendelete ellen.

Az atyát nem érdekli, hogy ha Trump „néha leveszi a nadrágját”. Maes úgy fogalmazott: ha Trump úgy gyakorolja a geopolitikát, ahogy ígérte, akkor fényes jövő lesz. Ez pedig akkor megegyezik majd Vlagyimir Putyin orosz elnök megközelítésével.

„És akkor remélhetőleg lesz arra lehetőség, hogy Szíriába visszatérjen a béke”

– tette hozzá.

Az atya azt is elmondta, a saját véleményéről beszélt, és senkinek nem kell hinnie neki, de egyet azonban tud:

A média hozzá tud járulni a szíriai emberek lemészárlásoz, vagy segíthet rajtuk a tudósításaival.”

Hozzátette: előbbinek azonban sajnos túl sok követője van a gyáva újságírók körében.