Tűpontos korkép a jelen Magyarországáról

Az Atlantic című folyóirat közölt egy érdekes írást Donald Trumpról, amiben Magyarországnak is komoly részt szentel. A szerző pedig nem más, mint az a David Frum, aki anno George W. Bush beszédírója volt.

Az elején egy ironikus jövőképről olvashatunk, amelyben Trump könnyedén hozza a 2020-as választást is, mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy az adócsökkentés és a nagy beruházások miatt népszerű volt első kormányzása alatt. A neve mellett szól a béremelés, a bevándorlás szigorítása, valamint az infrastruktúra-fejlesztési program. Az államadósság a plafonon, de a jóléti intézkedések miatt ez senkit nem érdekel.

Trump gyakorlatilag Twitter posztok segítségével tudja szabályozni a vállalatok tőzsdei értékét, ha pedig valaki nem akar együttműködni vele, másnak adja az állami megbízásokat. A Washington Post életmód-magazinná vált egy per miatt, így nem kritizálja többé az elnököt, de a szólásszabadság továbbra is él, igaz egyre szűkebb tér jut a negatív hangoknak.

Magyarország a példa

David Frum visszatérve a jelenbe súlyos szavakkal illeti Magyarországot. Érdemes elolvasni, tűpontos korkép.

„Minden erős vezetőnek példa és iránytű lehet, ami Magyarországon történt 2010 óta. Magyarország tagja az EU-nak. Tartanak választásokat, nem cenzúrázzák az internetet. De Magyarország mégis, lassan megszűnik szabad ország lenni. Az átalakulás erőszakmentes, dráma nélküli. Az ellenzéket nem ölték meg, nem börtönözték be. Néha ingatlan- vagy adóellenőrzést tartottak náluk. Veszélybe kerülhetett azoknak a kormánytisztviselőknek az állása, akik felemelték a szavukat. De szabadon elhagyhatták az országot. A kormány sokkal inkább ösztönzéssel, mint megfélemlítéssel működik. A bíróságok szorgalmasan dolgoznak, és megbocsátanak a rezsim szövetségeseinek. A kormány barátai nagy állami megbízásokat kapnak, alacsony kamattal vehetnek fel kölcsönt a központi banktól. Akik a körön belül vannak, meggazdagodnak, a kívül rekedtek az egyre romló gazdaságtól szenvednek. Orbán Viktor miniszterelnök választásokkal szerezte meg a hatalmát. A választások nyitottak és szabadok voltak, de a szabályok a hatalmon levőket segítik. A független média elveszíti a hirdetéseket a kormány nyomására, a hatalom szövetségesei pedig egyre inkább uralják a médiapiacot."