Mélypont a köztévén: az ellenzéki szimpatizánsok terjeszthetik a vírust

Mélypont a köztévén: az ellenzéki szimpatizánsok terjeszthetik a vírust

Ez a kemény!

A köztévé vasárnap reggel keményen beleszállt az ellenzékbe a koronavírus-járvány kapcsán. Az paprikázta fel a szerkesztőt, hogy ellenzéki pártok javaslatokkal élnek, sőt, olykor kritikával illetik a védekezést, vagy a kormány döntéseit. Mérgestársnak Deák Dánielt kérték fel. Emlékezetes, a XXI. század intézet vezetőelemzője már megégette magát az iskolabezárások miatt, a TV2 Tényekben először lement a szakvéleménye arról, hogy hülyeség bezárni az iskolákat, a következő hír már arról szólt, hogy a Fidesz és a KDNP is bezáratná az iskolákat.

4:04-től kezdődik az ellenzék ekézése

A köztévé többek között vasárnap azt olvasta az ellenzék fejére, hogy hiába zárta be a kormányzat az iskolákat,

"most meg az a gond, hogy mi lesz a gyermekekkel, a szülőkkel."

De kiemelték az LMP plázákkal kapcsolatos elképzelését, a Jobbik közegészségügyi határzárát, vagy a DK gazdaságvédelmi akciótervét is, emlékeztetve, hogy az MSZP szerint a kormányzati döntések elkésett reakciók.

Európában példa nélküli módon az ellenzéki pártok nem azért dolgoznak, hogy minél hatékonyabban fel lehessen lépni, hanem kicsinyes politikai szándék vezérli őket - helyeselt Deák Dániel. Sőt, azt is megállapította, hogy nem járványügyi szakemberek a DK és az MSZP politikusai, mert a járványügyi szakemberek ott ülnek az operatív törzsben.

De Deák Dániel itt még nem állt le:

"az ellenzéknek lehetnek felelőtlen ígéretei, javaslatai, de ezeket általában nem a szakértelem adja, hanem a kicsinyes politikai érdek"

- közölte.

Fábián Barna műsorvezetőből is kiszakadt a közszolgálatiság:

"az Európai Unióban, sőt egész Európában, tud olyan országról, ahol ebben a nehéz helyzetben az ellenzék a saját kormányát támadja?"

- érdeklődött.

Deák Dániel viszont csak olyan országokról tud, ahol az ellenzék javaslatokat tesz, de olyanra nincs példa, ahol azt mondják, hogy az egészségügy nincs felkészülve a járványra, ilyen nyilatkozatok más európai országban nincsenek - fogalmazott.

És ez nagy mértékben hátráltatja a védekezést, hiszen

"az ellenzéki szimpatizánsok, akik ilyen üzeneteket hallanak azoktól a politikusoktól, akikre ők felnéznek, vagy követik az üzeneteiket, azok mondjuk nem mennek el akkor a kórházba, terjesztik a vírust."

Majd ezek után megállapította, hogy amúgy nemzeti összefogásra lenne szükség.

"Ez egy öngyilkos kommunikáció a Fidesz szempontjából"

- értékelte az elhangzottakat az Alfahírnek Ember Zoltán, az Iránytű Intézet vezető elemzője. Szerinte ennek, illetve Orbán Viktor tanárokat zsaroló péntek reggeli nyilatkozatának az lehet az oka, hogy zavar van a gépezetben. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy ha történik egy hirtelen eset, nem tud a Fidesz azonnal reagálni, és nem találja a hangnemét,  most ennek lehetünk tanúi.

"Zsigerből pedig csak az agresszív, fenyegető üzenetek érkeznek"

- fogalmazott, hozzátéve: meglátjuk, hogy néhány nap múlva ezek kisimulnak-e.

Amúgy Ember Zoltán beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány alatt sem váltott vissza a Fidesz arra a méltányosabb hangnemre, amely egy ideig jellemezte a kommunikációjukat az októberi önkormányzati választásokat követően, miközben az ellenzék - talán a DK-t leszámítva - inkább javaslatokkal él, mintsem riogat.

Éppen ezért érthetetlenek ezek a megnyilvánulások a kormányoldal részéről, és ezek nem szolgálják természetesen sem az ország, sem pedig Fidesz érdekeit - fogalmazott az Iránytű Intézet vezetője.