Dékánok tiltakoznak a közszolgálati egyetem kizárólagossága ellen

„Meglepetéssel értesültek” az érintett dékánok arról, hogy a vonatkozó jogszabályok módosításával a kormány létrehozná az osztatlan államtudományi képzést és annak folytatására kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (NKE) jogosítaná föl.
 
A Dékáni Kollégium június 8-i keltezésű, a Vs.hu birtokába került állásfoglalása szerint a képzés kizárólagosságára és az újonnan bevezetendő államtudományi doktori címre tekintettel a módosítás súlyosan érinti az állam- és jogtudományi karok, valamint a jogászképzés jövőjét.
 
A kollégium elfogadhatatlannak tartja, hogy mindennemű egyeztetés nélkül nyújtották be a szóban forgó törvényjavaslatot. Hangsúlyozzák, hogy a jogászképzésnek úgy hazánkban, mint egész Európában szerves részét képezi az államtudományi képzés, amelyet nem lehet elválasztani a jogászképzéstől, ráadásul az érintett karokon mind az infrastruktúra, mind a személyi feltételek adottak az államtudományi ismeretek komplex oktatásához.

Szétválasztás Magyar Bálint után

Patyi András, az NKE rektora az átalakítással kapcsolatos kritikákra az MTI-nek tegnap azt mondta, az egyetem államtudományi felsőoktatási intézménnyé alakítása a közszolgálati életpálya kialakítását szolgálja, és nem veszélyezteti más jogászképző intézmények munkáját.
 
A rektor kifejtette: hosszú ideig szoros kapcsolat volt a jogász és a közigazgatási képzések között, de azt 2005-ben a Magyar Bálint által vezetett oktatási kormányzat egyesítette: egy jogi és igazgatási képzési területté. Ennek a szétválasztását kezdte meg 2011-ben a kormány, és elindult a jogászképzés, valamint a közigazgatási, katonai, rendészeti képzések külön pályára állítása.
 
A most benyújtott törvényjavaslat újdonsága szerinte annyi, hogy rögzíti: államtudományi, közigazgatási, rendészeti, katonai képzést csak az NKE indíthat. Hozzátette, újdonság az is, hogy újra bevezetik az államtudományi doktori címet, amelyet csak 1948-ban egyesítettek a jogtudományi doktori címmel.

Itt az új pártegyetem?

A javaslatról tegnap késő este folytatta le az Országgyűlés az általános vitát.
 
A Jobbik álláspontját ismertető Dúró Dóra az elmúlt egy év egyik legbotrányosabb javaslatának nevezte az előterjesztést, amely szerinte azt a célt szolgálja, hogy a Fidesz létrehozza a „pártegyetemét”. Hangsúlyozta, a közszolgálati egyetem létrehozását önmagában nem tartják rossz ötletnek, de azt nem tudják elfogadni, hogy közben „bejáratott, magas színvonalú” képzéseket lehetetlenítenek el más egyetemeken.
 
Hiller István, az MSZP vezérszónoka az önkény megjelenésének nevezte a törvénymódosítást, amely szerinte durván beavatkozik a tudományos életbe azzal, hogy az államtudományokat, így például az államelméletet kizárólag a közszolgálati egyetemen engedi majd oktatni, ezzel „ostoba módon” privilegizálva az intézményt. Ikotity István (LMP) azt mondta, biztosak benne, hogy a közszolgálati egyetemnél is megfigyelhető túlzott központosítás eredményezi majd az Orbán-kormány bukását.

Csak a közszolgálati

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek az NKE államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakításáról szóló javaslatot. Az előterjesztés indoklásában az is szerepel, hogy „a módosítás célja továbbá annak rögzítése, hogy csak az NKE folytathat államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást”.