"Korán keltem, mert a hazámnak szüksége van rám"

Rohamrendőrök jelentek meg a szavazóköröknél.

Frissítés25: Rajoy: nem volt önrendelkezési népszavazás

Ma nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol kormányfő vasárnap esti sajtótájékoztatóján Madridban.

"Megbukott egy folyamat, amely csak arra szolgált, hogy elhintse a megosztottságot, szembeállítsa az állampolgárokat, és nem kívánt helyzeteket provokáljon. Csak arra szolgált, hogy súlyos kárt okozzon az együttélésnek, amit minél előbb el kell kezdenünk helyrehozni"

- fogalmazott a politikus.

Bejelentette: kezdeményezi, hogy a spanyol parlament pártjaival közösen értékeljék a helyzetet.

Frissítés24: Testükkel védik az urnákat

Spanyolországban tartózkodó olvasónk beszámolója szerint már sok helyen véget ért a szavazás, de a résztvevők nem mennek haza, sorfalat állnak, nehogy a hatóságok elvigyék az urnákat. A közösségi oldalon pedig már szervezik, hogy az iskolákhoz gyűljenek barikádokat emelni.

Frissítés23: Már 400 felett a sebesültek száma

Ebben az összetűzésben 41 ember sebesült meg.

Nem engedik szavazni az embereket.

Frissítés22: Cseh EP-képviselők bírálták a spanyol kormány fellépését

"A spanyol kormány lábon lőtte magát. A módszerek, amelyeket a fennálló alkotmányos rend támogatása érdekében alkalmazott, brutálisak és eltúlzottak" - mondta Pavel Svoboda kereszténydemokrata EP-képviselő a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármelyik kormány visszaéljen a fegyveres erőkkel, erőszakot és repressziót alkalmazzon azok ellen, akik szabadon szeretnék kinyilvánítani véleményüket"- jelentette ki Václav Klaus szintén a televízióban. 

Klaus emlékeztetett: az Európai Bizottság az utóbbi időben több alkalommal is bírálta Lengyelországot és Magyarországot "az európai jogok és az úgynevezett európai értékek be nem tartásáért, és ezért szankciókkal fenyegette meg ezeket az országokat".

"Követeljük az Európai Bizottságtól, hogy hasonló módon ítélje el a spanyol kormányt antidemokratikus és teljesen elfogadhatatlan eljárásáért" - szögezte le Klaus. 

Pavel Svobodának meggyőződése, hogy Madrid "brutális módszereivel" a szeparatisták táborába hajtja a semleges katalán választókat is. "Úgy látszik, hogy az EU több tagállamának is gondja van a demokráciával. Jelenleg divat Lengyelországra és Magyarországra mutogatni, de most Spanyolország is csatlakozott hozzájuk. Ez messze van a működő demokráciától" - fejtette ki a kereszténydemokrata EP-képviselő.

Stanislav Polcák, aki a STAN-pártot képviseli az EP-ben, azt mondta: a spanyolországi felvételek olyanok, mintha Oroszországban készültek volna. Közölte, hogy az Európai Parlament elé viszi az ügyet. "Lehetetlen gumilövedékeket használni a választási urnákhoz tartó emberek ellen. Az Európai Bizottságnak ezt el kellene ítélnie" - szögezte le. 

Katerina Konecná, az EP kommunista képviselője "abszolút elfogadhatatlannak" tartja a spanyol kormány fellépését. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy hasonló dolgok más országokban is megtörténhetnek. 

Frissítés21: A spanyol kormány szerint a hatóságok fellépése arányos

A spanyol kormány szerint a hatóságok arányosan léptek fel Katalóniában az illegális önrendelkezési népszavazás megakadályozására, míg a katalán kormány ennek éppen ellenkezőjét gondolja - derült ki  a két kormány képviselőinek vasárnapi sajtótájékoztatóin.

Frissítés20: Megtartják a Barca meccset

Biztonsági okok miatt zárt kapus lesz az FC Barcelona-Las Palmas mérkőzés. Erről a klub adott ki hivatalos közleményt nem sokkal a 16.15 órára kiírt találkozó előtt, a vasárnapi függetlenségi népszavazás során történt atrocitások miatt. 

Frissítés19: Több száz sérült?

A Catalan News arról ír, hogy 337 ember sérült meg a rendőrök és a tüntetők közötti összecsapás során. A lap információi szerint a szavazóhelyiségek 96 százaléka továbbra is nyitva van.

Frissítés18: 14:43-kor jött a hír: elhalasztják a Barca-meccset

A Barcelona a Las Palmast fogadta volna, de a lavanguardia.com értesülése szerint a mérkőzést elhalasztják. Érdekes, de a vendégek számára megengedett lett volna kiállni a spanyol egység mellett, de a katalán sztárcsapat számára tiltott volt az üzengetés.

Frissítés17: "Gyáva a miniszterelnök, aki elárasztotta rendőrökkel a városunkat"

Órák óta áll a sorban szavazásra várva egy iskola előtt Barcelona polgármestere, Ada Colau, aki az eseményeket úgy kommentálta Twitter-üzenetében: "Gyáva a miniszterelnök, aki elárasztotta rendőrökkel a városunkat".

A városvezető többször hangsúlyozta: ő maga nem ért egyet a népszavazás céljával, a szavazólapot ezért üresen vagy érvénytelen szavazattal adja majd be.

Frissítés16: Szavazott az elnök

A katalán kormány több tagja, így az elnök is tudott szavazni, annak ellenére, hogy a spanyol belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a szavazóhelyiségek többsége le van zárva. Mint ismert, a katalán kormány  azt közölte a több mint hatezer szavazókör 73 százaléka működik.

Frissítés15: Lendületből

Frissítés14: Helyzetjelentés délben

Eddig harmincnyolc, zömében könnyű sérültje van a betiltott függetlenségi referendum elleni rendőri intézkedéseknek - Carles Puigdemont katalán elnök közlése szerint a rendőrség gumilövedékekkel lőtt szavazni akaró emberekre Barcelonában. Ezt indokolatlan és igazolhatatlan erőszaknak minősítette. A sebesültek többsége könnyű sérüléseket szenvedett.

Frissítés13: "Kénytelenek voltunk megtenni, amit nem akartunk megtenni"

- mondta nem sokkal hamarabbi sajtótájékoztatóján Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai megbízottja. Aki képes volt bírálni a katalán rendőröket, amiért nem akadályozták meg az iskolák kinyitását, véleménye szerint a szakmaiságot megelőzte a politika (a felvételek alapján, nem biztos - aszerk.)

Ahhoz is pofa kell, hogy ő nevezi rendkívüli felelőtlenségnek a gyerekek és idősek veszélybe sodrását, miközben a spanyol rendőrök verik őket. S ez sem volna kötelező.

Frissítés12: újabb videó

Frissítés11: Tizenegy órakor megjelent Carles Puigdemont katalán elnök is az egyik szavazókörnél

A szavazókörök 73 százalékában megkezdődött a szavazás a katalán önrendelkezési referendumon - közölte Jordi Turull katalán kormányszóvivő sajtótájékoztatóján 11 óra után.

"Kérjük a nemzetközi közösséget, hogy nézze figyelmesen az alapvető jogok megsértését és megerőszakolását, amelyet elszenvedünk Katalóniában. Ez nem Spanyolország belső problémája, hanem az egész Európai Unióé. Európai polgárok vagyunk"

- jelentette ki.

Frissítés10: dolgoznak a spanyol rendőrök

Frissítés9: elmentek a rendőrök, elvittek mindent

A rendőri intézkedés fejezése és a hatóságok távozása után szavazni kezdtek a Barcelona melletti Sabadell kijelölt iskolájában vasárnap délelőtt a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett katalán függetlenségi népszavazáson. Még másfél órával korábban az iskola bejárata előtt a földre ülve tiltakoztak a referendum támogatói, a rendőrség egyenként vezette el őket, volt, akit elcipeltek.

Az épület bezárt üvegajtaját ezután kalapáccsal törték be, majd megkezdték az intézkedést odabent, a szavazásra előkészített urnák, szórólapok megkeresését és összegyűjtését, miközben az emberek odakint az utcán tiltakoznak.

Miután a rendőrök távoztak, önkéntesek jelentek meg, akik pillanatok alatt berendezték a szavazóhelyiséget az aulában, és elkezdődött a voksolás. (MTI)

Frissítés8: ismerős kép...

Frissítés7: 16:15

A Barcelona labdarúgó csapatának vasárnap negyed örkor mérkőzése lesz hazai pályán a spanyol bajnokságban - érdekes lesz az is.

Frissítés6: gumilövedékek fél tizenegykor

A Skynet tudósítása szerint a rendőrök gumilövedéket vetettek be a katalánok ellen.

Frissítés5: nincsenek szavazólapok

Sok helyen nincsenek szavazólapok sem. A spanyol rendőrök néhány helyen rátörték az ajtót a szavazókörök irodáira.

Frissítés4: érdekes kép és videó

Frissítés3: felállt a karhatalom

Az M1 olyan szavazókört is élőben mutat, ahol a rendőrök dulakodni kezdtek a szavazni akarókkal, egyébként ez az, ahol a nemzetközi sajtó kamerái is jelen vannak. Ahonnan a viszont a köztévé tudósítója bejelentkezett, nem látni rendőröket.

Frissítés2: az élő képeken azt látni, hogy elkezdődött a szavazás

Most úgy tűnik, hogy azokban a szavazókörökben, amelyeket nem sikerült a spanyol rendőröknek lezárnia, elkezdődhetett 9 órakor a referendum. A kérdés, hogy a spanyol csendőrség ezt meddig fogja tűrni?

Frissítés1: aki akar, szavazhat az önrendelkezési népszavazáson

Bárki, aki szerepel a választójogi névjegyzékben, bármelyik nyitva lévő szavazóhelyiségben voksolhat az önrendelkezési népszavazáson - jelentette be a katalán kormányszóvivő vasárnapi sajtótájékoztatóján Barcelonában.

Az MTI tudósítása szerint Jordi Turull elmondta: nem minden kijelölt szavazóhelyiség tudott kinyitni ezen a napon, viszont a katalán kormány biztosítani kívánja mindenki számára, hogy szavazhasson.

Kialakítottak egy olyan elektronikus rendszert, amelyben a működő szavazókörökben ellenőrizni lehet, hogy a szavazó szerepel-e a választójogi névjegyzékben - tette hozzá.

"Korán keltem, mert a hazámnak szüksége van rám"

- hangoztatta a Reuters brit hírügynökségnek Eulalia Espinal I Tarro helyi nyugdíjas, aki mintegy századmagával kezdett sorba állni vasárnap hajnalban az egyik iskola előtt.

Ezzel párhuzamosan a spanyol rendőrség is nagy erőkkel vonult Katalóniába; még napkelte előtt mintegy 100 rendőrfurgon indult el Barcelona kikötőjéből.

A spanyol kormány alkotmánybírósághoz fordult a Katalóniában kiírt függetlenségi népszavazás miatt, a taláros testület pedig - akárcsak a korábbi hasonló kezdeményezésnél - alkotmányellenesnek nyilvánította a referendumot, és felfüggesztette a népszavazást. Spanyolország egysége az ország alkotmánya értelmében megbonthatatlan.

A spanyol kormányzat minden eszközzel fellépett, hogy megakadályozza a törvénytelen referendum megrendezését. Katalán vezetőket vettek őrizetbe, házkutatásokat tartottak, elfoglalták a helyi kormányzat kommunikációs és informatikai központját, felszámolták a szavazatszámláló és -egyesítő rendszert.

Katalónia Spanyolország egyik legfejlettebb térsége, a katalán gazdaság mérete meghaladja Portugáliáét. Felmérések szerint a 7,5 millió lakosú autonóm tartományban élők többsége nem akar független Katalóniában élni; csak 40 százalék támogatja az elszakadást, de a többség támogatja, hogy népszavazást tartsanak a kérdésről.

Korábban a katalán vezetők arról beszéltek, hogy ha a többség az elszakadásra szavaz, akkor 48 órán belül kikiáltják Katalónia függetlenségét, de mostanra elismerték, hogy Madridnak valószínűleg sikerül ellehetetlenítenie a referendumot, melynek eredménye így aligha lehet irányadó.

Nem valószínű egyébként az sem, hogy Katalónia függetlenségét akárcsak egyetlen uniós tagállam is elismerné, annak ellenére, hogy a katalán vezetés abban bízik, hogy a terület függetlenként is az Európai Unió tagja lehet.