Lapszemle - A világjárvány több országnak is lehetőséget adott a demokrácia leépítésére

Lapszemle - A világjárvány több országnak is lehetőséget adott a demokrácia leépítésére

Egy a demokráciával foglalkozó jelentés szerint a tekintélyelvűség erősödik több országban is a Covid-19 világjárványnak köszönhetően - erről írt hétfő reggel a Politico.

A lap szerint az International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) felmérése azt mutatja, hogy az elmúlt évtizedben megkétszereződött a tekintélyelvű demokráciák száma. Példaként említve Lengyelországot, Magyarországot vagy Szlovéniát. 

„Európában a COVID-19 világjárvány súlyosbította a pandémia előtti tendenciákat, új módokat kínálva a kormányoknak a demokrácia további gyengítésére" 

- áll a jelentésben, hozzátéve: számos ország felhasználta a világjárványt a szólásszabadság visszaszorítására.

Kevin Casas-Zamora, az IDEA főtitkára szerint a demokratikus intézmények súlyos pofonokat kapott a világjárvány alatt, a szólásszabadság és a szabad média leépítésére zajló folyamatok miatt. Úgy véli, ez egy „elveszített évtized volt Kelet-Európa és a Nyugat-Balkán demokratikus fejlődése szempontjából." 

Az év elején az Európa Tanács főtitkárának 2021-es éves jelentése is arról szólt, hogy „egyértelmű és aggasztó demokratikus visszaesést” lehet tapasztalni a kontinensen, amelyet a világjárvány súlyosbított.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A lap emlékeztet, hogy december 9-én demokrácia-csúcstalálkozó lesz Joe Biden amerikai elnök vezérletével, ahol több politikai szakértő is azt reméli, hogy olyan megoldások és javaslatok születhetnek, ahol újraszervezhetik a demokratikus intézményeket. 

Kevin Casas-Zamora arról beszélt, hogy reméli katalizátorként szolgálhat a demokrácia védelmére és előmozdítására irányuló kollektív többoldalú erőfeszítésekhez, mert erre van szükség.

„Kollektív fellépésre van szükségünk a demokrácia védelmében – és nem csak a kormányok között. Be kell vonni a civil társadalmat, a sajtót és a tudományos életet is”

– tette hozzá.