Deutschtól Lázárig így fordította meg a Fideszt a Gömöri-ügy

Több sajtótermék olyan információt kapott, hogy a szervezetnél visszaélések, törvénytelenségek történtek, többek között a bizottság pénzén indokolatlanul utaztak a vezetők Mexikóba, az MTI időrendi összefoglalót adott ki.

Az MPB-ügy kronológiája, amit az állami hírügynökség, az MTI állított össze:

Május 7.: az MPB rendkívüli sajtótájékoztatóján elhangzik, hogy a szervezet szabályosan és hatékonyan gazdálkodik, minden, a működésével kapcsolatos információ nyilvános. Deutsch Tamás alelnök szerint nem történt visszaélés sem az MPB által használt, akadálymentesített kisbusszal kapcsolatos kiadások esetében, sem a szervezet dolgozói részére biztosított végtörlesztési támogatásnál, amelyre a jogszabály biztosított lehetőséget.

Május 10.: a Jobbik lemondásra szólítja fel Deutsch Tamást és Gömöri Zsoltot, valamint az MPB elnökségét amiatt, hogy kiderült: Deutsch javaslatára a testület 2012-ben 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást juttatott Gömörinek hitele végtörlesztésére.

Május 11.: az MSZP lemondásra szólítja fel Gömöri Zsoltot a végtörlesztési botrány miatt. Az MPB elnöke és elnöksége közben felkéri a felügyelőbizottságot, hogy a korábban már megvizsgált valamennyi, az MPB gazdálkodását érintő híresztelésekben szereplő kérdést ismételten tekintsen át, s jelzi, hogy a felügyelőbizottság megállapításait az MPB elnöksége haladéktalanul nyilvánosságra fogja hozni.

Május 12.: Gömöri Zsolt sajtótájékoztatón bejelenti, hogy visszafizette a devizahitelének végtörlesztésére felvett hárommillió forintos támogatást az MPB részére. A sportvezető közölte: annak ellenére döntött így, hogy szerinte 2012-ben jogszerűen vette fel a vissza nem térítendő támogatást, mivel ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett. Kijelentette, hogy az üggyel kapcsolatban durva politikai támadások érték az MPB-t, miközben a szervezet politikamentesen kívánja folytatni a tevékenységét. A Jobbik ügyészségi és kormányzati vizsgálatot követel az ügyben, és felszólítja a kormányt, hogy tegyen meg mindent az alkalmatlanná vált paralimpiai vezetők lemondásáért. Kunhalmi Ágnes (MSZP), a szocialista párt budapesti elnöke közleményében jelzi, hogy a felelősséget Deutsch Tamás MPB-alelnöknek is vállalnia kell.

Május 15.: Lemondásra felszólító közleményt adtak ki paralimpiai bajnokok és sportolók. Sas Sándor erőemelő tájékoztatása szerint több száz parasportoló is aláírta volna az ívet, de a helyszínen végül csak tizenheten írták alá a nyilatkozatot, amelyet átadtak Gömöri Zsoltnak. Sas szerint „többen hátsó ráhatások miatt maradtak távol”.

Május 17.: a Demokratikus Koalíció lemondásra szólítja fel Gömörit.

Május 20.: A Bors című napilap arról ír, hogy "az MPB elnöke a szervezet pénzén mintegy kétmillió forint értékben nyaraltatta saját magát és családját, valamint egy üzlettársát a Kanári-szigeteken." Gömöri közleményben azt írja, hogy a borsonline.hu portálon megjelent írás valótlan, hazug tényállításokat, valamint becsületsértő, rágalmazó kijelentéseket tartalmaz, ezért a cikkben foglaltakkal kapcsolatban megteszi a szükséges jogi lépéseket. Hozzáteszi, hogy a riói paralimpián, illetve a kvalifikációs versenyeken minél sikeresebb szereplésért, a parasportolók központi felkészülése keretében jártak Tenerifén magyar sportolók.

Május 22.: a Jobbik bejelentést tesz a legfőbb ügyésznél és azt kéri, hogy átfogóan vizsgálják ki az MPB gazdálkodását, Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője ismét felszólítja Gömörit és Deutschot, hogy távozzon a bizottság éléről.

Május 24.: rendőrségi és ügyészségi vizsgálat kezdeményezését javasolja az MPB elnökségének Gömöri Zsolt, amiért szerinte az MPB vezetőivel szemben többen egy "minden részletében megkonstruált, hazug lejárató kampányt folytatnak". Gömöri megnevezi a lejáratási kísérlet részvevőit, elsőként említve Nagy Zsigmondot, a MOB nemzetközi igazgatóját, majd ide sorolva Tamás Henriette Brigittát, az MPB korábbi munkatársát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságnak szakértőjét, Zachár Attilát, az MPB közelmúltban megszüntetett erőemelő szakbizottságának korábbi vezetőjét, valamint Sas Sándor fekvenyomó parasportolót. Gömöri május 26-ra rendkívüli elnökségi ülést hív össze, és javasolja, hogy az etikai és jogi bizottság indítson vizsgálatot a levelezésben érintett minden személlyel és szervezettel szemben.

Május 26.: tételesen cáfolja a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot Gömöri Zsolt, s sajtótájékoztatón közli, hogy a hecckampánnyal kapcsolatos dokumentumokat elküldik a MOB elnökének, és a sportállamtitkárság vezetésének is, június 19-re pedig rendkívüli közgyűlést hívott össze.

Gömöri szerint alapos okkal feltételezhető, hogy Kovács Brigitta, az MPB volt gazdasági vezetője ugyancsak résztvevője volt a lejáratási kísérletnek.

A sportvezető többek között cáfolja az egymillió forintot meghaladó fizetéséről, a több százezres üzemanyag-térítéséről, a végtörlesztésének forrásáról, az autóvásárlásáról, továbbá a külföldi edzőtáborozások, illetve sportszakmai látogatások költségeiről szóló híreket.

Május 28.: az MPB felügyelő bizottsága mindent rendben talál a nyilvánosságban megjelent ügyekkel kapcsolatban, majd közli a lemondását. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján azt mondja, jobb lenne, ha Gömöri távozna, mert amit tesz, az többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Borkai Zsolt MOB-elnök közleményében kifejti, Gömöri "már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni" a szervezetet és a sportolókat. A Népszabadság arról ír, hogy a Coca-Cola HBC Magyarország felfüggesztette az MPB milliós nagyságrendű támogatását, amíg a szervezet nem rendezi vitás pénzügyeit.

Május 29.: Az MSZP Deutsch Tamás, a Jobbik pedig Gömöri és Deutsch, valamint a teljes MPB-lemondását sürgeti. A MOB sportolói bizottsága aggodalmát fejezi ki az MPB vezetése körül kialakult "válságos és méltatlan helyzet miatt", egyben arra kéri az MPB vezetését, hogy döntései során elsősorban a sportolóik érdekeit vegye figyelembe.

Június 2.: a Fővárosi Főügyészség szóvivője arról tájékoztatja az MTI-t, hogy nyomozást rendelt el az MPB elnökét érintő feljelentések alapján a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt, a nyomozással a XIV. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg. Az MPB rövid közleményben üdvözli a nyomozás elrendelését.

Június 3.: sem Gömöri, sem Deutsch nem jelenik meg az Országgyűlés sportért is felelős kulturális bizottságának meghallgatásán. Dúró Dóra, a testület jobbikos elnöke gyáva és sportszerűtlen cselekedetnek minősíti az MPB-elnök távolmaradását. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata közölte, az ORFK a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az MPB elnöke ügyében elrendelt nyomozást. A hatóság az üggyel összefüggésben érkezett valamennyi feljelentést egy eljárás keretében vizsgálja. Gyanúsítás nem történt, ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. 

Június. 4: minden pillanattal csak további károkat okoz a parasportolók pénzén nyaraló, végtörlesztő Gömöri - mondta Lázár János szokásos, csütörtöki sajtótájékoztatóján. Állítólag erről több fideszes képviselő is így vélekedik.