A Die Presse vendégszerzője szerint sorsdöntő kérdés dől el a választáson

Orbánék egy autoriter állammá akarják átalakítani az országot.

Mindent vagy semmit - Csekő szerint ez a magyar demokraták mottója a tavaszi választáshoz közeledve. A szerző emlékeztet rá, hogy a magyar szavazók nemcsak a parlament összetételéről, hanem országuk hosszú távú jövőjéről is dönteni fognak. A választás egy autoriter, illiberális rezsim és egy demokráciát hangsúlyozó, de megosztott ellenzék között fog eldőlni.

Csekő azt írta, Magyarország a rendszerváltáskor a liberális demokrácia mellett kötelezte el magát, húsz év után azonban a nyugati demokráciákhoz való csatlakozás zsákutcába jutott. Orbán Viktor 2010-es hatalomátvétele óta súlyosan fenyegeti a századfordulókor létrejött alapvető politikai és társadalmi konszenzust. Orbán egy „kisebbség támogatásával” (nagyjából 2 millió szavazóval) autoriter állammá alakítja át az országot.

A Die Presse vendégkommentárjának szerzője az Orbán-rendszer jellemzőinek nevezte

a hiányzó hatalommegosztást, a kormánypárt által egyedül elfogadott alkotmányt, a mindenütt jelenlévő nacionalista retorikát, a korrupciót, a civiltársadalom zaklatását, az éjjel-nappal működő, álhíreket közlő kormányközeli médiát, illetve a Fidesznek kedvező választási rendszert.

Csekő továbbá arra is kitért, hogy a rezsim részét képezi a kritikusok, a politikai szereplők, újságírók, művészek és az egyszerű polgárok megfélemlítése.

Orbánék „oszd meg és uralkodj” elve a felelős a társadalom mély megosztottságáért – szögezte le az újságíró. Hozzátette, a rezsim két kategóriába sorolja a társadalmat: a „jót” és a „gonoszt” az különbözteti meg, hogy az előbbihez a keresztény-polgári-nemzeti felfogás kötődik, míg utóbbihoz a mérsékelt konzervatívok, a baloldaliak és a liberálisok tartoznak.

Csekő arról is beszámolt, utalva a Jobbikot ért támadásra, hogy a rezsim az ÁSZ segítségével, annak drákói büntetésével próbálja meg eltenni az útból politikai ellenfeleit,

„Ugyanez a rendszer teszi lehetővé a holokauszt tagadó antiszemitáknak a rendszeres megjelenését (az azóta kirúgott Varga-Bíró Tamásra gondolhatott a Bécsben élő szabadúszó újságíró – szerk.) a kormánypárti Echo TV-ben, amelyet Orbán Viktor »keresztény, polgári és nemzeti értékeket« közvetítő adóként ünnepel”

- vélekedett Csekő. Szerinte a megosztott kormánykritikus erők között jelenleg káosz uralkodik. Az újságíró azt írta: itt lenne az ideje, hogy az ellenzék szereplői háttérbe szorítsák a rövid távú érdekeiket.

„A magyar ellenzéki erők vagy választási koalíciót kötnek, és belátják, hogy az elkövetkező választás sorsdöntő kérdés, vagy az ország végérvényesen búcsút inthet a liberális demokráciának.”

Vendégkommentárja végén arra a következtetésre jutott a szerző, hogy ha Magyarország letér az 1989-es magkonszenzus ösvényéről, a felelősséget nemcsak Orbánnak, hanem az ellenzéknek is viselnie kell.