Digitális pénzzel - bitcoinnal fizet az Iszlám Állam

A középkori állapotokat idéző Iszlám Állam, a legmodernebb eszközökkel kereskedik.

A dzsihadista szervezet valószínűleg a bitcoin nevű digitális valutát használja ahhoz, hogy láthatatlanul bonyolítsa le pénzügyleteit és finanszírozza magát - jelentette csütörtökön a japán Kyodo hírügynökség diplomáciai forrásokat idézve, amelyek a dzsihadista szervezet elleni, az Egyesült Államok vezette koalícióból szereztek erről tudomást. A koalícióban arra gyanakszanak, hogy a szervezet nemcsak a harcosok verbuválására használja az internetet, hanem önmaga finanszírozására is, bitcoin virtuális valuta használatával. Emiatt még nehezebb lesz a szervezetet elvágni a pénzforrásaitól és legyőzni.

Már eddig is élt a gyanú, hogy az Iszlám Állam gyaníthatóan a nyersanyag, az olaj és gáz eladásából finanszírozza magát, de nem volt világos, hogy miként mozgatja a pénzeket. Sokak szerint a dzsihadisták elsősorban készpénzt vagy drágaköveket használtak a kereskedésben, illetve banki átutalásokkal jutottak hozzá a pénzükhöz, de mivel az ilyen pénzmozgások nyomon követhetők, a bitcoin rendszerhez folyamodtak.

Mi a tököm az a bitcoin?

A Bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórum nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bank válság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is.  A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. A Bitcoin a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.

A virtuális devizával való kereskedelmet sehol sem szabályozzák, egy kormány sem ismerte el ezeket legális fizetőeszközként, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, használatukat szinte lehetetlen nyomon követni. A bitcoint többnyire hagyományos valutáért vásárolják - általában dollárért, euróért, fontért és yenért - közvetlenül egy másik személytől vagy internetes platformokon. A bitcoin értéke ezeken a platformokon a kereslet-kínálathoz igazodva változik.