Diófa - az illatos csodaszer

Itt a diólevél szedésének idénye! Tanuljunk a javasasszonyoktól!

„A gyógyszereket a földből adja az Úr és az okos ember nem veti meg őket.” (Sir 38.4)
 
A leveleket napfénytől védett, szellős helyen szárítva tehetjük el egész évre. A belőlük főzött tea kiválóan alkalmas emésztési zavarok, étvágytalanság esetén, és vértisztító hatásáról is ismert. Főzete fürdővízbe keverve csontritkuláson, körömgyulladáson segít. Hajunkat hajmosás után ezzel kiöblítve gyorsan megszüntethetjük a fejkoszmót, és segít a hajhullás elleni harcban is, ha fejbőrünket erősen bedörzsöljük vele. Fürdővízhez 100 gramm, lemosáshoz egy púpozott teáskanálnyi összeaprított levelet veszünk ¼ liter vízzel (ezt az arányt jó megjegyezni, mert általános a gyógynövény-főzetek esetében). Erős főzethez dupla mennyiséget vehetünk.
 
Azt mondják, a diónak még a belső, „ehetetlennek” hitt válaszfala is gyógyhatású. Frissen felbontott dió keserű válaszfalát elfogyasztva szívritmuszavarokra használták. Kemény héjából pedig dióhéj-teát is lehet készíteni, ami kiváló íze mellett a cukorbetegséget kúrálja, emellett erősíti a csontokat.
 
Maria Treben, a méltán híres gyógynövény-javasasszony szerint (az Egészség Isten patikájából című művét ajánljuk) a Szentiván előtti, körülbelül június közepén szedett zöld dióból kitűnő dióesszencia készíthető, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért. Az általa ajánlott dióesszencia recept:

Körülbelül 20 darab, négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy széles szájú üveget. Leöntjük 1 liter gabonapálinkával (valószínűleg egyéb pálinkák is alkalmasak) úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük és palackokba töltjük. Szükség szerint egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belőle. Ízletes diólikőrhöz jutunk, ha a zöld diót 2-3 szegfűszeggel, 1 fahéjjal, egy kis darab vaníliával és egy fél narancs héjával (bár ezt a mai viaszos, vegyszerezett héjjal nem biztos, hogy javasolnám) ízesítjük. Majd ¼ liter vízben megfőzünk 500 gramm cukrot és ezt lehűtve hozzáöntjük a leszűrt dióesszenciához.

A diófa csaknem minden magyar kertben megtalálható. Leveleivel, ha nem szedjük össze, kiirtja az összes füvet maga körül. Még egy ok, hogy szorgalmasan betakarítsuk az áldásos, gyógyító, illatos leveleket!