Diplomagyárat támogat a kormány?

A Balog Zoltán vezette EMMI év elején hitelesítette, így ősztől már indulhat is a tanítás a sümegi John Henry Newman Oktatási Központban, amelynek anyacége már alakuláskor csinos összegeket nyert el az MNB-alapítványoktól.

A John Henry Newman Intézet a közösségi főiskolákról szóló törvény életbe lépése után idén januárban akkreditált felsőoktatási intézménnyé vált Magyarországon, és ősztől iskolát indíthat Sümegen – ehhez az önkormányzat két épületet is adott nekik.

Kiderült, hogy a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. több mint 28 millió forintos támogatást kapott a Pallas Athéné alapítványoktól különféle projektjeire. A pénzt négy tételben utalták ki a főiskolát működtető cégnek: első körben 2015. szeptemberében kaptak 6,3 milliót a PADA-tól egy gazdaságetikai, illetve egy genderelméleti könyv kiadására, előbbi a globalizáció, utóbbi pedig a genderforradalom hatásaival foglalkozik a társadalmi normarendszerre, az intézmény politikai irányultságából következtetve a kötetek valószínűleg ezek keresztény-konzervatív kritikáját fogalmazzák meg - véli a lap.
    
Három nappal később a PAGEO dobta meg őket 9,5 millió forinttal interdiszciplináris gazdaságetikai konferencia szervezésére. Majd októberben ismét a PADA-val szerződtek 1,3 millióra a Korszerű szövetkezeti elvek című tárgy támogatására. Decemberben pedig Az argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében elnevezésű projektjükre vágtak hozzájuk közel 11 milliót.

Tehát szűk három hónap alatt egész csinos összeget akasztott le az MNB-től a magát közösségi főiskolának tituláló projekt, melynek megálmodója Kertész-Bakos Ferenc. Kertész-Bakos a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola tanára, korábban csupa zavaros oktatási ügy kapcsán bukkant fel a neve a médiában - írják.

Kertész-Bakosnak nincs Magyarországon elismert diplomája és doktori fokozata, a John Henry Newman Oktatási Központ szervezésében meghirdetett Közpolitikai Akadémiák előadójaként ugyanakkor a professzor címet használja. Az Index megkeresésére elmondta, hogy papírjai jelenleg valóban nem érnek semmit a magyar felsőoktatásban, de erre egyelőre nincs is szüksége, mivel csak a népfőiskolaként működő közpolitikai akadémián ad elő, az év elején akkreditált felsőoktatási képzésükben nem oktat.

Kertész-Bakos szerint intézményük nem kap állami pénzt, bár a három hónap alatt elnyert közel 30 millió MNB-alapítványi forintról most már minden kétséget kizáróan kiderült, hogy közpénz. Ezek elméletileg célzott támogatások, tehát csak azokra a fentebb részletezett projektekre lehet elkölteni, amelyekre elnyerték őket, és négyből három állítólag már meg is valósult.

A lap szerint kérdés, hogy ha az államtól pénzt nem kaptak, az MNB-s pályázati források pedig ténylegesen a fenti projektekre mentek el, akkor mégis miből indítják be szeptemberben az iskolát.

Kertész-Bakos magánszemélyek dobták össze a kft.-t tulajdonló Kárpát-Medencei Jövőegyetemért Egyesületnek az ehhez szükséges összeget. Hogy pontosan kik, arra nem akart válaszolni, de azt elárulta, hogy tetemes részét maguk a Wekerle Sándor főiskola szeptembertől Sümegen is tanító oktatói dobták össze főiskolai fizetésük jókora részéről lemondva ezért a nemes célért.

Az állítólagos tanári áldozaton kívül Sümeg város önkormányzata is támogatja abban a reményben, hogy egy oktatási intézmény növelheti a térség népességmegtartó erejét. Végh László, Sümeg Fideszes polgármestere annyira megörült az ötletnek, hogy amikor Kertész-Bakosék megkeresték a John Henry Newman-tervvel, rögtön megkínálta őket két szép ingatlannal a városban: használhatják a korábban szülészetként majd idősek otthonaként szolgáló impozáns és egészen nagy, bár jelenleg lerobbant belvárosi épületet, és a tőle pár perc járásra található volt óvodai épületet is.