Disznóság! A Nemzeti Agrárkamara kiállt a nagyvállalatok és a glifozát mellett

A V!-ek agrárkamarái a nagyvállalatok és a glifozát mellett tették le a voksukat.

Nehéz évük lesz a tejtermelőknek és a sertéstartóknak, állapították meg a Visegrádi Együttműködés (V4) agrárkamaráinak képviselői a lengyelországi Czajowicében április 7-8-án tartott tanácskozásukon - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-vel. Állításukat némileg aláássa, hogy április 7-én a magyar Alföldi Tej Kft. és a lagoszi székhelyű Greenlands Agribusiness Consult Limited tejszállítási szerződést kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Nigériában szolgáló külgazdasági attaséjának közvetítésével.

A Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország agrárkamaráinak képviselői a pénteken zárult 60. ülésükön megállapodtak, hogy az Európai Bizottság segítségét kérik a tejtermelők és a sertéstenyésztők támogatására. Forrásokat kérnek a válság által érintett termelőknek, szorgalmazzák a biztonsági védőháló kiterjesztését. Arra kérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen tegyen meg minden lehetséges intézkedést a sertéstenyésztők és a tejtermelők megsegítésére.

[fb_pages_codes:econation]

A tájékoztatás emlékeztet: az orosz embargó bevezetése és a tejkvóta megszűnése által leginkább sújtott országokat több mint 5 milliárd euró veszteség érte az elmúlt két évben az EU-ban, és mindössze 500 millió eurót kaptak.

Eddig tartott a történet szebbik fele, most következzék a csúnyábbik.

  • Az agrárkamarák képviselői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy ne legyen automatikus a nagyvállalati besorolás, amennyiben a feldolgozó bármelyik mutató küszöbét átlépi. A javaslat szerint a három kritériumot (létszám, árbevétel, mérlegfőösszeg) együtt szükséges figyelembe venni, és kizárólag azok együttes teljesülése esetén kerülnének az élelmiszer-ipari vállalkozások a nagyvállalati körbe.
  • Az agrárkamarák képviselői megvitatták az EU-ban a növényvédő-szerekkel kapcsolatos szabályozási vitát (glifozát-háború). Az európai parlamenti képviselők erre a kérdésre vonatkozó döntésének megbízható, tudományos kutatáson kell alapulnia olyan civil szervezetek általi befolyás helyett, amelyeket nem az európai polgárok választottak meg (sic!).

S akkor megkoronázva az ember és környezetbarát magyar mezőgazdaságot, májustól az Alföldi Tej Kft. az első negyedévben havi 21 ezer liter 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT-tejet exportál a hamburgi kikötőn át Nigéria fővárosába, Abujaba - a tejszállítmány mennyisége folyamatosan nő majd, hat hónap után várhatóan az eredeti mennyiség többszörösére.