Kihúzták a románok a gyufát az oroszoknál, de mi sem voltunk különbek

A külügyi tárca hangsúlyozta, hogy Bukarest a cselekedeteivel veszélybe sodorta "a járattal repülő több mint 160 ember biztonságát". A minisztérium kiemelte: az incidenst szándékos provokációnak tartja, amely komoly károkat okoz a kétoldalú kapcsolatoknak. Egyben felszólította a román vezetést, hogy indítson részletes vizsgálatot, illetve adjon magyarázatot a történtekre.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes Bukarest intézkedését "a nemzetközi huliganizmus határát súroló" cselekedetnek nevezte. "Máskülönben mindezt goromba, oroszellenes gesztusként kell elutasítanunk" - tette hozzá.

Bukarest korábban arra hivatkozott, hogy az Európai Unió 2014-ben megtiltotta azok belépését vagy átutazását a tagországok területén, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását.

Az Európai Unió szankciós listáján szereplő Rogozin a Siberia Airlines utasszállító gépével - Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország érintésével - utazott a Moldovai Köztársaság fővárosa felé. A repülőnek azért kellett kerülnie, mert Ukrajna semmilyen orosz gépet nem enged át légterén.

Az orosz miniszterelnök-helyettes Chisinauból Transznisztriába - Moldova orosz többségű szakadár Dnyeszteren-túli területére - utazott volna tovább, hogy részt vegyen az orosz békefenntartók ottani beavatkozásának 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseken.

Rogozin az Interfax orosz hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a román mellett a magyar hatóságok is megtagadták, hogy a repülőgépe áthaladjon az ország légterén.