Egy külföldi kutatás leleplezte a hazai dollármilliomosokat – 30 ezren vannak az elit klubban

Egy külföldi kutatás leleplezte a hazai dollármilliomosokat – 30 ezren vannak az elit klubban

A Knight Frank friss Wealth reportja szerint a pandémiára adott globális válasz is a gazdagabbak vagyonának kedvezett. A Portfolió a felmérést szemlézve azt írja, a világ szupergazdagjainak – ők azok, akiknek nettó vagyonuk meghaladja a 30 millió dollárt – száma

tavaly 2,4 százalékkal több mint 520 ezer főre nőtt.

A növekedés Észak-Amerikában és Európában is jellemző volt, azonban leginkább Ázsiában érhető tetten: ott ugyanis 12 százalék feletti bővülés látható a gazdagok számában. Latin-Amerikában, Oroszországban és a Közel-Keleten ezzel ellentétben csökkent a számuk.

Ha egy kicsit beljebb akarunk ásni a dolgokba, és országos bontásban megnézni, kiknél mennyi az annyi, azt mondhatjuk, arányaiban a legtöbb vagyonos emberrel Kína gyarapodott tavaly, a második helyen Svédország áll, a bronzérmes pedig Szingapúr. A top10-ben ott van még Svájc és Németország is. A legnagyobb csökkenés kategóriában Görögország, az Egyesült Arab Emírségek és Törökország kapott helyet, de itt van még Spanyolország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság is.

De mégis! Hogyan lehet bejutni a felső 1 százalékba? A jelentés szerint az ehhez szükséges nettó vagyon mértéke országonként széles skálán mozog. Míg Monacóban ehhez közel 8 millió dollár szükséges, addig Svájcban 5,1 millió. Ezt követi az USA következik 4,4 millióval.

A tanulmány rávilágít a prémium banki ügyfélkör egyre fontosabb szerepére is: ezen háztartások legalább 100 ezer dollárnyi vagyonnal bírnak (mintegy 30 millió forinttal).

És ha már hazánk pénzneménél tartunk, időzzünk el egy kicsit és nézzük meg, mi a helyzet nálunk!

Magyarországon a Knight Frank adatai alapján a legalább egy millió dollárral bírók száma közel 30 ezer embert jelent.

Ez az elit csapat pedig 2025-re 34 százalékkal még bővülhet is.

Magyarország kapcsán egyébként érdemes meg azt is jegyezni – írja a Portfolo –, hogy a portál Privátbanki Felmérése szerint egy magyar privátbanki számlán átlagosan 144 millió forint lehet. Ez azt jelenti, hogy a Knight Frank által meghatározott dollármilliomos küszöb azért annál jóval magasabb, mint amennyi pénz egy átlagos magyar privátbanki számlán pihengethet.

Az itthoni szolgáltatók adatközlése szerint több mint 45 ezer ügyfélszámlát kezelnek privátbankokban, azonban a dollármilliós küszöb igen-igen túltesz a hazai szolgáltatók által meghatározott belépési limiten. Ha kicsit számolgatunk, azt az eredményt kapjuk, hogy közel 30 ezer ember tavaly alsóhangon 8977 milliárd forintnyi vagyonnal bírt: ez jóval több, mint amennyi – 6500 milliárd – a hazai privátbanki szolgáltatóknál van

Ha feltételezzük, hogy a tanulmány helyes becsléseken alapszik, a magyar gazdagok közül sokak rendelkeznek olyan vagyonelemekkel, amik nem képezik a privátbanki vagyon részét. A 8977 milliárd mindezek fejében csak egy alsó becslés.