Donald Trump és az ENSZ vezetője két külön világban élnek

ENSZ Közgyűlés.

Donald Trump

Trump kijelentette, hogy tiszteletben tartja minden nemzet jogát arra, hogy a saját szokásait, hitét és hagyományait kövesse. Az Egyesült Államok soha sem fogja megmondani más országoknak, hogy miként éljenek, dolgozzanak, és miben higgyenek. Cserébe elvárja, hogy más nemzetek "tartsák tiszteletben az Egyesült Államok szuverenitását" - mondta.

Trump egyebek között arról is beszélt, hogy a kormányzása kezdete óta az Egyesült Államok soha nem látott haladást ért el, "erősebb, gazdagabb és biztonságosabb" lett. Ezen mondatai után kiröhögte a hallgatóság:

Trump ezúttal az ENSZ közgyűlésén csinált magából bohócot

Trump az ENSZ előtt mondott beszédet, szerénytelenül kijelentve, hogy kormánya az elmúlt két évben több eredményt ért el, mint bármelyik elődje. A diplomaták kiröhögték, de Trump mosolyogva kezelte a helyzetet: "nem erre a reakcióra számítottam, de oké".

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek megköszönte a bátorságát a párbeszédért Washingtonnal, de figyelmeztetett, hogy "még sok a tennivaló", és az amerikai szankciók érvényben maradnak az atomfegyver-mentesítés befejezéséig.

Trump „szép levelet" kapott Kim Dzsonguntól

A történelmi jelentőségű, júniusi szingapúri találkozót - noha a konkrétumok vitathatóak - sikerként könyvelhette el Donald Trump amerikai elnök, aki sem előtte, se azóta nem sok dicsérgetett kapott. Most az az érzése támadt, hogy igen gyorsan ismét találkoznia kéne Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.

Az amerikai elnök sürgette a világot, hogy szigetelje el Iránt, az ENSZ segítségét kérte "a demokrácia helyreállításához Venezuelában", a kőolajexportáló országokat pedig felszólította, hogy ne emeljék az árakat, és vállaljanak nagyobb részt a saját védelmükben. 

Év végére egymillió százalékos lehet az infláció Venezuelában

A korábban tervezett három helyett öt nullát vágnak le a venezuelai pénznem, a bolivár végéről a hiperinfláció miatt - jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök helyi idő szerint szerdán. A lépés vélhetően azzal áll összefüggésben, hogy az IMF előrevetítései szerint a dél-amerikai országban az infláció elérheti akár az egymillió százalékot az év végéig.

Iránt "korrupt diktatúrának" nevezte, amelynek "a vezetői káoszt, halált és rombolást hintenek szét (...) nem tisztelik szomszédjaik szuverenitását", ezért további amerikai szankciókkal számolhatnak.

Gyakorlatilag háborúval fenyegeti egymást Amerika és Irán

Pompeo Los Angelesben, az iráni diaszpóra előtt mondott beszédet, amit a teheráni rendszer korruptságára hegyezett ki. „Iránt inkább egy maffiához, mint kormányhoz hasonlatos valami irányítja" - jelentette ki a Department of State feje. Az Egyesült Államokban a 2009-ben tartott, legutolsó népszámlálás szerint nagyjából egymillió iráni él, a legnagyobb lélekszámban Los Angelesben és környékén.

Bírálta Kínát is annak kereskedelmi gyakorlata miatt. Trump más témára áttérve azt követelte, hogy változtassanak a világkereskedelem rendszerén. "Az Egyesült Államok mindig a saját érdekeit követve fog cselekedni" - jelentette ki.

Trump tovább szítja az amerikai-kínai kereskedelmi háborút

A The Wall Street Journal azt írta, hogy Donald Trump jövő héten hétfőn vagy kedden jelentheti be 200 milliárd dollár értékű kínai termék pótvámját. Ennek a mértéke a korábbi, 25 százalékos amerikai büntetővámoknál kisebb, 10 százalék lesz. A lap úgy tudja továbbá, hogy az amerikai elnök javaslatot tett Kínának arra, hogy szeptember 27-28-án Washingtonban egyeztessenek kereskedelmi ügyekben.

António Guterres

"Ostrom alatt" állnak a demokratikus alapelvek - közelítette meg teljesen máshogy a világ helyzetét az ENSZ-főtitkár. Guterres beszédében sötét képet festett a világ állapotáról, és többek közt azt mondta, komoly bizalmi válság alakult ki.

Rámutatott a nemzetek közötti polarizáció és a populizmus szerinte növekvő mértékére, és úgy vélekedett, hogy törékennyé vált a nemzetközi intézményekbe vetett bizalom. Az előbbivel kapcsolatosan leszögezte: a nemzetek vezetői nemcsak népük jólétét kötelesek javítani, hanem elő kell segíteniük és támogatniuk kell egy megreformált és megerősített multilaterális rendszert.

Az olaszok létrehoznák a populista pártok európai szövetségét

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, a Liga vezetője létrehozná és sikerre vinné jövőre a hasonló gondolkodású európai pártok szövetségét.„Olaszországban a következő harminc évig kormányon maradunk, Európában pedig megalakítjuk a populisták szövetségét és ledöntjük Brüsszel falait."Salvini az észak-olaszországi Pontidában beszélt erről egy pártünnepségen.„Az egyik oldalon az elit, a bankok, a migráció sorakozik és vele szemben a nép és a munka" - tette hozzá.

Guterres ezzel kapcsolatosan úgy vélekedett: a nemzetközi együttműködés elve "pont akkor került tűz alá, amikor a leginkább szükségünk van rá". Szorgalmazta az unilateralizmus elleni küzdelmet és a fokozottabb nemzetközi együttműködést, amelyre az ENSZ épült.

"Az emberekre és a bolygóra leselkedő tömeges, egzisztenciális fenyegetések idején nincs más út előre, csak a közjó érdekében tett kollektív, józan cselekvés" - fogalmazott az ENSZ-főtitkár.

Guterres szerint a világ "döntő pillanathoz érkezett" a globális felmelegedést illetően, és az éghajlatváltozás elszabadulását kockáztatja, ha vezetői nem cselekszenek az elkövetkezendő két évben. A világ vezetőihez szólva úgy vélekedett, hogy nem tesznek eleget a "közvetlen egzisztenciális fenyegetés" ellen, amelynek mértéke - mint mondta - gyorsabban nő, mint amennyire az emberek küzdenek ellene.

Guterres elmondta: klímacsúcs összehívását tervezi a jövő évre.

Hivatalos: Donald Trump kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből

Már a bejelentés előtt többen valószínűsítették, hogy Trump betartja kampányígéretét, és tényleg ki fogja léptetni az Egyesült Államokat az egyezményből, amelynek alapján az Egyesült Államok egyebek közt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest.Washington szövetségesei korábban komoly aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Államok esetleges kilépése miatt.

Macron beszólt Trumpnak

Emmanuel Macron francia elnök felszólalásában kiemelte, hogy a palesztinok jogainak lábbal tiprása és az egyoldalú kezdeményezések erőltetése nem oldja meg az izraeli-palesztin konfliktust. Macron ezzel Trump Közel-Kelet-politikáját bírálta.

"A kétállami megoldásnak nincs hiteles alternatívája" - tette hozzá a francia elnök a független palesztin állam és Izrael egymás mellett élésére utalva.    

Hangsúlyozta, hogy "az egyenlőtlenség elleni harc" lesz a hét legfejlettebb ipari ország, a G7 2019-es francia elnökségének középpontjában. Hozzátette, hogy szeretné "mélységében átgondolni" a G7 formáját, más országok felé nyitva, de részleteket nem mondott.

Macron szerint minden kereskedelmi megállapodást a párizsi klímaegyezmény betartásától tesz függővé.

"Nem írunk alá kereskedelmi megállapodásokat olyan országokkal, amelyek nem tartják be a párizsi klímaegyezményt." Macron nem nevezte meg név szerint az Egyesült Államokat, amely 2017-ben felmondta a megállapodást, de valószínűleg célzott volt az üzenet.

A francia elnök az iráni válság "párbeszéd és többoldalúság" alapján történő megoldását javasolta röviddel azután, hogy Trump az "iráni rendszer elszigetelését" szorgalmazta.

Az egyoldalúság "egyenesen a visszaeséshez és konfliktusokhoz" vezetett - mondta, ismét burkoltan az amerikai elnökre utalva, aki májusban felmondta az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött szerződést.

A francia elnök beszédében bírálta az önző vezetőket, hozzátéve, hogy a "nacionalizmus mindig vereséghez vezetett".