Az utolsó felmérések: Biden az esélyes, de csökkent a különbség, szoros a verseny

Az utolsó felmérések: Biden az esélyes, de csökkent a különbség, szoros a verseny

Elnököt választ az Egyesült Államok, a felmérések szerint Joe Biden szövetségi szinten magabiztosan vezet, viszont a csatatérállamok és az elektori rendszer miatt ez nem egyenlő a biztos győzelemmel. Az szinte borítékolható, hogy többen fognak a demokrata jelöltre szavazni, de ez már Hillary Clintonnak sem ért Fehér Házat 2016-ban.

Utoljára pénteken írtunk a RealClearPolitics alapján a közvélemény-kutatásokról, Biden előnye akkor országosan 7,6 százalékpont volt, a legfrissebb állás szerint ez 6,7 százalékpontra csökkent.

rcp

A csatatérállamokban az RCP átlaga szerint tovább bonyolódott a helyzet, Wisconsinban és Michiganben akkor még 6,4 és 6,5 százalékponttal vezetett a demokrata jelölt. Wisconsinban ez tovább nőtt (6,7), de Michiganben jön vissza Trump, 4,2 százalékpont a differencia.

Pennsylvaniában Biden előnye 3,6 százalékpontról 1,2 százalékpontra csökkent, Floridában 1,2 százalékpontról 0,9-re, Észak-Karolinában +0,6-os Biden után +0,2 Trumpot mutat az RCP, de ez már tényleg egál. Arizonában 0,9 százalékpont Biden előnye. 

rcp

Ohióban 1,4, Georgiában 1 százalékponttal Trump áll az élen (utóbbiban pénteken még Biden volt +0,4), Texasban 1,2 százalékpont az elnök javára, ez 2,3-ról szűkült. Nevadában négy százalékpontról 2,2-re csökkent Biden irányába.

Ezek a számok azt mutatják, hogy továbbra is Joe Biden az elnökválasztás esélyese, de Donald Trump országosan és több államban is faragott a kutatások szerint a hátrányából, ami sok billegőben hibahatáron belüli, ez megjósolhatatlanná teszi a végkimenetelt.