Egy Amerikában élő magyar érvei Biden mellett

Egy Amerikában élő magyar érvei Biden mellett

A coloradói Boulderben élő Izát kérdeztük az amerikai elnökválasztásról, a százezer fős város Denvertől északnyugatra fekszik.

Mennyire téma az ismerősi körében napi szinten a választás?

Mindenképpen rendszeres téma, de elsősorban csak az ember közvetlen családjában és baráti körében. Munkahelyen, vagy tágabb ismeretségi körben az emberek valamelyest tabuként kezelik, mivel nagyon kiéleződtek az ellentétek a két párt és a nézeteik között. Intelligens, kulturált körökben inkább kerülik a témát konfliktuskerülés gyanánt.

Mennyire érződik az a társadalmi megosztottság belülről, ami kívülről látszik?

Colorado többségében demokrata állam már 4-8 éve, liberális, progresszív, elenyésző a rasszizmus. A diverzitás, a környezettudatosság nagyon fontos ismérvek. Az ország többi államához képest itt kevésbé érzékeljük a megosztottságot.

Milyennek látja az elnökválasztást egy Amerikában élő magyar?

Az amerikai elnökválasztásról kérdeztünk egy sacramentói magyart. Melyik állam melyik városában él? Kalifornia, Sacramento. Mennyire érezhető a mindennapi életben, hogy választás van? Mióta Trump az elnök, a politika napi bosszúság. A választások annál inkább. Mindennap beszélünk róla, szerintem évek óta. Minden kertben, ablakban kint van valamilyen kampányeszköz.

Voltak a lakóhelyén George Floyd halálát követően megmozdulások? Ha igen, milyen jellegűek?

Csak békés megmozdulások voltak, szolidaritást kifejezni hivatottak, ezek nem váltak erőszakossá.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a választás után zavargások törjenek ki?

A mi városunkban és államunkban biztosan nem, emiatt nem aggódunk.

Mennyire befolyásolja az életüket a koronavírus-járvány?

Március óta home officeból dolgozunk, a tanulók többsége online tanul. Csak kiülős éttermekbe megyünk, a tél beálltával vagy rendelünk, vagy nem fogunk éttermekbe járni. A színházak és mozik zárva vannak, a sportesemények zártkörűek. Mindenhol maszkot hordunk, a boltokban, de még a szabadban futáshoz és kiránduláshoz is. Nagyon komolyan vesszük a vírust, vigyázunk egymásra. Ez elsősorban a demokrata államok ismérve.

Ha egy választó nincs egyértelműen elköteleződve valamelyik párt irányába, milyen szempontok alapján dönthet?

Az Egyesült Államok még soha nem volt ennyire megosztott. Olyan elnökre van szükségünk, aki újra egységet teremt az országban. Aki mind professzionálisan, mind emberi kvalitásokban megfelel ennek a tisztségnek, vagy annak az alapvető morális elvárásnak, amit ez a poszt követel. Akinek talán sikerül újraépíteni az USA tekintélyét a világ szemében. Aki nem serkenti, hanem megfékezi a rasszizmust és az abból fakadó atrocitásokat.

Még mindig nem tudjuk, hogy ki a győztes, mit hozhat Biden elnöksége, vagy Trump újabb négy éve?

Ha Biden nyer, akkor lassan, de biztosan nagyobb esély lesz az egységre és nyugalomra. Komoly intézkedések lesznek a járvány megfékezésére. Alábbhagy a rasszizmus, visszalépünk a párizsi klímaegyezménybe és végre megint komolyan vesszük a klímaváltozást. Az Obamacare kiegészül új egészségügyi reformokkal és korlátozzák a fegyvertartási/vásárlási engedélyt. Teret nyer a diverzitásra való törekvés, például a nőket, a bevándorlókat és az LGBTQ-közösség jogait illetően. Fejlődni fog az infrastruktúra, annak köszönhetően, hogy növelni fogja az adót a társadalom azon rétegeiben, akik évi négyszázezer dollárnál többet keresnek, ez körülbelül a lakosság egy százaléka. Ha Trump nyer, süllyedünk a mélybe, erre gondolni sem merek.

Biden fontos államokban fordított, innentől már ő tűnik favoritnak

Nagyon szoros az amerikai elnökválasztás, reggel még úgy néztek ki a részeredmények, hogy Donald Trump újrázhat, de Joe Biden fordítani tudott két csatatérállamban, ha ezeket sikerül megtartania, győzhet. Még nyolc államban nincs nyertes, de ebből Arizonát kihúzhatjuk, Bidené lesz. Marad hét: Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Észak-Karolina, Georgia, Nevada és Alaszka.