Donáth Anna: független vizsgálóbizottság alakul a Pegasus-ügy miatt az Európai Parlamentben

Donáth Anna: független vizsgálóbizottság alakul a Pegasus-ügy miatt az Európai Parlamentben

"Kezdeményeztük egy Pegasus vizsgálóbizottság felállítását az Európai Parlamentben. A lehallgatási botrány kirobbanása óta azért küzdök, hogy az Európai Parlamentben álljon fel egy független vizsgálóbizottság. Ez most megvalósul" - írja közösségi oldalán Donáth Anna, a Momentum elnöke.

A Momentum európai parlamenti képviselője posztjában kifejtette, 

Róża Thun, Sophia in't Veld és az ő kezdeményezésére a Renew Europe frakciónk felszólítja a többi parlamenti frakció vezetőjét, hogy támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását.  

Az ellenzéki párt politikusa szerint "ideje, hogy Európa végre ráeszméljen, védelmet kell biztosítanunk az ügy áldozatainak, védelmet kell nyújtani azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, ellenzéki politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek."

Donáth Anna kifejtette, a Pegasus-ügy a demokráciáról szól. "Arról, hogy két tagállamban, Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat." - írja.

"Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan"

- olvasható a bejegyzésben.

A Momentum elnöke úgy véli, Európai válaszlépésekre van szükség, arra, hogy először feltárjuk az ügy részleteit, majd megalkossuk a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen emberijog-sértés.

Mint megírtuk, január elején bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót a hír, miszerint felmondta a szerződést a lengyel és a magyar kormánnyal is a Pegasust kifejlesztő izraeli NSO Group. Ugyanakkor a Gazeta Wyborcza értesülése szerint a kémszoftver lengyel beszerzését még 2017-ben a szakminiszter intézte Budapesten; és azt 5,4 millió euróért vásárolhatta meg illegálisan Lengyelország. Az izraeli cég a visszaélések miatt a 102 megrendelőből csak 37-et tartott meg, de az EU-ból csak ezt a két államot érinti a döntés.

Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke emlékeztetett, több alkalommal is kezdeményeztek ténymegállapító vizsgálatot a bizottsági ülésen, de mindegyik alkalommal elkaszálta azt a fideszes többség. 

Stummer szerint maga a Pegasust gyártó cég is úgy találhatta, a magyar állam visszaélt a szoftverével

Az elmúlt napon bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót, hogy felmondta a szerződést a lengyel és a magyar kormánnyal is a Pegasust kifejlesztő izraeli NSO Group. Ugyanakkor a Gazeta Wyborcza értesülése szerint a kémszoftver lengyel beszerzését még 2017-ben a szakminiszter intézte Budapesten; és azt 5,4 millió euróért vásárolhatta meg illegálisan Lengyelország.