Beismerés - Felmondta a szerződést a magyar kormánnyal a Pegasus gyártója

Beismerés - Felmondta a szerződést a magyar kormánnyal a Pegasus gyártója

A Pegasus gyártója a világszerte kirobbant lehallgatási botrány nyomán felmondta a szerződést Magyarországgal és Lengyelországgal - írja a svájci Neue Zürcher Zeitung, amelyet a Népszava szemlézett.

Az izraeli cég a visszaélések miatt a 102 megrendelőből csupán 37-et tartott meg, de az EU-ból csak ezt a két államot érinti a döntés.

A Gazeta Wyborcza szerint a beszerzést még 2017-ben, a szakminiszter intézte Budapesten. Forrásként átszámítva 6 millió svájci frankot mozgósítottak. Ziobro most azt állítja, nem tudott a törvénytelenségről, de az állam tudja, mit kell tennie a bűnözőkkel szemben.

A Népszava emlékeztetett, hogy a magyar kormány először nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a vádakat, de azután novemberben beismerte a történteket. Hozzátéve, hogy minden törvényesen zajlott, csak éppen a hivatkozásul felhozott terrorellenes jogszabályt az igazságügyi miniszter nagyon szabadon értelmezheti. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Mint ismert, tavaly nyáron járta végig a világsajtót az a hír, hogy a magyar kormány feltehetően, már évekkel ezelőtt elkezdte használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A több mint 300 magyarországi célpont között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek (például Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa), illetve szűkebb környezetük is.

Időközben kiderült, hogy a lehetséges megfigyeltek listáján az oknyomozó újságírók és politikusok mellett az Ügyvédi Kamara korábbi elnöke, Bánáti János és Gödöllő ellenzéki polgármestere, Gémesi György is szerepel.