Doppingolt doppingvádak miatt jelent meg Amerika-ellenes hangulat az Olimpiai Bizottságban

A Los Angeles-i pályázatra ez mindenképpen hatással lesz.  

Az amerikai nagyváros három európai kandidálóval, Budapesttel, Párizzsal és Rómával van versenyben a nyolc év múlva sorra kerülő nyári játékok rendezési jogáért, s a nevük elhallgatását kérő megkérdezettek szerint

több NOB-tag is tiltakozó szavazatot adhat majd le jövő szeptemberben az Egyesült Államok, s így Los Angeles ellen.

Az Amerika-ellenes hangulat alapja – mondják a nem orosz források –, hogy

az Egyesült Államok jelentős szerepet vállalt az oroszok elleni doppingvádak megfogalmazásában, s ez nagyon sokat rontott a riói játékok felvezetésén, egyben elhomályosította a NOB márkanevet.

A Los Angeles-i pályázatra ez mindenképpen hatással lesz

- mondta a Reuters hírügynökségnek az egyik, anonimitást kérő NOB-tag. Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) azt szerette volna, ha a teljes orosz küldöttséget kitiltják a riói játékokról, noha az amerikai küldöttségben több olyan sportoló is helyet kapott, aki korábban doppingvétséget követett el. Az oroszok teljes kitiltására végül nem került sor, de sok versenyzőjük - köztük szinte a teljes atlétaválogatott - nem lehetett ott a vasárnap zárult olimpián.

A nyilatkozók arra nem tudtak válaszolni, hogy a 98 NOB-tag közül hányan lehetnek hasonló véleményen, mint ők. Ugyanakkor a pályázók között gyakran néhány szavazat dönt, és a voksokat erőteljesen befolyásolja a politika. Az oroszoknak három tagjuk van a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban.

A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a 2024-es házigazdáról.