"Miért finanszírozzák a magyar állampolgárok pénzéből a világbajnoki ezüstérmes horvát labdarúgást?"

"Miért finanszírozzák a magyar állampolgárok pénzéből a világbajnoki ezüstérmes horvát labdarúgást?"

Steinmetz Ádám szerint a magyar TAO-támogatásokból külföldi gyerekek képzésére is jut. Kisvárdán mutatóban van csak magyar, Eszéken támogatjuk a horvát labdarúgást, ráadásul egymilliárdot költöttünk egy rendszerre, ami nincs is. 

A Fidesz-kormány kiemelten kezeli a magyar sportot, a rendszerváltás óta ennyi pénz nem áramlott - a TAO-pénzeken keresztül - a sport világába, különösen a látvány sportágakba, így a labdarúgásba, a kézilabdába, kosárlabdásba, vízilabdába, jégkorongba és most már a röplabdába - mondta Steinmetz Ádám szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint ez üdvözlendő, hiszen egyre többen sportolnak, ugyanakkor hozzátette:

"Azt is látjuk, hogy a utánpótlás-nevelő munka minősége kérdőjeleket felvet, különösen a labdarúgásban, ahol az NB1-ben futballozók körében a külföldiek aránya már meghaladja az egyharmadot"

Kiemelte a kisvárdai labdarúgóklub esetét, ahol rendszeresen előfordul, hogy a pályára lépő 11 játékosból csupán egyetlen magyar van, de ez az egyetlen magyar játékos sem a kisvárdai nevelőműhely tehetsége.

Steinmetz szerint ez azért is érdekes, mert a kisvárdai klub 2011 óta több milliárd forintot kapott utánpótlás nevelésre. A jobbikos politikus utánanézett a klub utánpótlás csapatainak is, mint mondta:

"Tömegével futballoznak ott ukrán nevű, ukránul beszélő, feltehetően kizárólag külföldi állampolgárságú játékosok, akik egyébként a magyar tehetségek elől veszik el a helyet."

A politikus emlékeztetett, hogy ezek után a gyerekek után TAO-támogatást, vagyis magyar közpénzt igényelnek, többek között Kisvárdán, de ez feltehetően nem egy elszigetelt jelenség - tette hozzá.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/q-TuUr1fC4g.jpg?itok=MXy1_skf","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=q-TuUr1fC4g&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Mint ismert, Steinmetz Ádám a múlt héten kérdést intézett Szabó Tünde sportért felelős államtitkárhoz, miszerint hány külföldi állampolgárságú gyerek után igényelnek a klubok magyar közpénzt. Szabó helyett végül Rétvári Bence válaszolt, bár nem igazán sikerült tartalmasra, ugyanis kiderült, hogy

fogalmuk sincs.

Közel 800 milliárd ment el focira és úgy tűnik még Orbán Viktor sem elégedett

Az Mfor szerint 791 milliárd forintnyi állami pénz áramlott eddig a hazai labdarúgásba. A kormányzat szerint ezek a pénzek főként a tömegsportra és az utánpótlásra mentek, annak érdekében, hogy minél több tehetség kerüljön ki, ennek ellenére azonban nem jönnek sem a gigászi tehetségek, sem az eredmények.

Steinmetz emellett kérdezett az el sem készült Nemzeti Sportinformációs Rendszerről is. Mint ismert, a más néven  Digitális Sport Kataszterre eddig mintegy egymilliárd forint közpénzt költöttek el, de még mindig nem működik, ugyanakkor - folytatta Steinmetz - ebből kiderült volna, hogy hány külföldi labdarúgót nevelnek magyar közpénzből.

Példaként Eszék városát hozta fel, mint mondta: a horvátországi város is kapott magyar közpénzt, miközben az utánpótlásban pedig szinte nem is játszanak magyar fiatalok.

"Sem pénzügyileg, sem sportszakmailag nincs erre szükség, minek erősítjük tovább az amúgy is roppant erős a horvátokat, miért finanszírozzák a magyar állampolgárok a világbajnoki ezüstérmes horvát labdarúgást?"

Mint mondta:

A Jobbik

  • nem támogat olyan határon túli településeken történő sportfejlesztéseket, ahol a magyarság aránya nem éri el a 10 százalékot,
  • nem kívánja finanszírozni a külföldi játékosok nevelését,
  • nem kívánja tovább finanszírozni a Nemzeti Sportinformációs Rendszer további eredménytelen fejlesztését, ennek mielőbbi bevezetését követeli.

Mint mondta: a TAO-támogatások mértékét az elvégzett utánpótlás-nevelő munka minőségéhez szeretnék kötni.

"Az egy el nem herdált milliárdokat pedig többek között például Somogy megyei iskolák tornatermeire költjük, a mindennapi testnevelés máig meg nem teremtett infrastrukturális hátterének biztosítására, hogy a gyerekeknek ne folyosókon, lépcsőfordulókban vagy akár dohos pincékben kelljen mozogniuk"