Dr. Weisz zeneterápiája, heavy metal rajongóknak

Szólólemez, több mint két tucat vendéggel - interjú Weisz Lászlóval. 

 - Bevallom, nálam kapásból fórral indított az albumod, mert anno nagy kedvencem volt a Kiske korszakos Helloween, többek között a Metal konzílium grafikájában alaposan visszaköszönő Dr. Stein maxi is. Mikor kitaláltad ezt a sokszereplős szólólemezt, a borító koncepciója is megvolt már, vagy más hozta az ötletet?
 
 - Na, akkor még nem. Előbb a lemezcím jött. Barbaróval (Barbaró Attila gitáros, szövegíró – a szerk.) agyaltunk, hogy mi legyen a címe. Szóba jött a Dr. Weisz - Metal konzílium és a Weisz Atya - Metal misszió. Aztán csak maradt a Dr. Weisz, de akkor már eszembe jutott a Dr. Stein analógia. A többi adta magát! Gróf Balázsnak, a grafikai munkák elkészítőjének már eleve úgy lett megmondva, hogy olyan Dr. Stein-es borító legyen! (nevet)
 
 
 - Az albumra került számokkal kapcsolatban már olyan infóval is találkoztam, hogy ezek jó néhány éve, akár több mint egy évtizede is íródtak már. Ez igaz?
 
 - Igen. Ezek mind a Kalapács zenekarnak íródott dalok. A legrégebbi 2002-es. Ezek olyan szerzemények, amelyek ilyen-olyan okból lemaradtak a Kalapács lemezekről. Már meg is kaptam érte valahol a kritikát, hogy elsóztam a szar dalaimat, amik nem kellettek senkinek. Lehet, hogy így van, de a zenész kollégák új erőt adtak ezekhez a szerzeményekhez. Szerintem nem rosszabbak, mint a Kalapács számok. Beloberk Pistinek is így indult az Ego Project. Voltak ötletei, számai, amik nem jöttek létre a Kalapács berkein belül. Mondjuk, arra már nem lenne energiám, hogy még egy zenekart hozzak létre, mint Pisti. (nevet) Nekem bőven elég az, hogy kiadásra kerültek a számaim és ebben rengeteg zenész segített.
 
 - A te ötleted volt a népes vendéggárda összehívása vagy amikor megneszelte a zenész- és énekes társadalom, hogy mire készülsz, önként jelentkeztek a szereplésre?
 
 - Abszolút az enyém! A Kalapács zenekart én szervezem/menedzselem, ezért tisztában vagyok azzal, hogy manapság mennyire eladható egy CD. Szükség volt valami extrára, ami „elviszi a balhét”! Azt viszont nem gondoltam volna, hogy ennyi zenész első szóra jön és segít.
 
 - A számok alapjait (basszusgitár, dob, billentyű) feljátszó zenészeket te kerested meg, vagy ők jelezték, hogy szívesen betársulnának?
 
 - Én kerestem őket és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel. A dobokat Herczeg Csaba és Ratkai „Retek” Miklós játszotta fel, a basszust Kovács Zoli a Depresszióból, a billentyűtémákat pedig Tóth Tamás „Stoci”. Zolit mindenképp ki kell emelnem. Először úgy gondoltam, hogy a ritmusgitár mellett fel is bőgőzöm a dalokat, de Zoli annyira basszusgitárosként gondolkodott! Egyébként mindenki szabad kezet kapott, a saját szája íze szerint formálhatta a dalokat. 
 
 - Azt, hogy melyik számot ki énekelje illetve szólózza fel, te találtad ki, döntötted el, vagy mindenki önállóan választhatott a dalok közül?
 
 - Mindenki maga választhatott. Annyi, hogy első körben Rudán Joe-t, Kalapács Józsit és Korit (Koroknai Árpád - Omen, P.Box – a szerk.) kértem meg és csak utána a többieket. A tisztelet, az tisztelet! (nevet) 
 
 - Jócskán akadnak érdekes, eddig együtt még sosem hallott felállások a lemezen. Senkinek nem volt ellenvetése a „párjával” kapcsolatban, mindenki első szóra elfogadta azt?
 
 - Mindenki első szóra jött. Van néhány zenész, aki nem jött, de majd jönnek a következőre! (nevet) Az együtt zenéléskor próbáltam odafigyelni, hogy olyan muzsikusok játszanak közösen, akik nem/vagy régen zenéltek együtt. Ettől is színesebb az egész anyag.
 
 - Az énekdallamokat is te találtad ki, és valamilyen formában megmutattad a vendégeknek, vagy mindenki saját maga dolgozta ki a részét?
 
 - Én találtam ki az éneket is. Viszont azt nem mutogattam, nehogy összefossák magukat a röhögéstől. Nahi (Nachladal István, ex-Wisdom – a szerk.) barátomat kértem meg, hogy demo szinten énekelje fal az összes dalt. Ő nagyon sokat segített!
 
 
 - Feleséged, Sicu is besegített a szövegírásban, sőt az egyik főzenekarod legsikeresebb lírai számát, az Angyalt ő is énekelte fel. Ez a legnagyobb kedvence, és addig rágta a füled, hogy ez is helyet kapjon a lemezen, vagy más a megfejtés?
 
 - Alap volt, hogy ő is rákerül a lemezre. De új dal nem volt annyi, hogy ez összejöhessen. Az Angyal viszont nagyon jól állt neki!
 
 - Összességében kb. mennyi idő volt, amíg teljesen összeállt az egész anyag, tehát amíg mindenki feljátszotta, felénekelte a saját részét?
 
 - Huhhh! Két év. Munkaórában nem tudom, de kb. két teljes lemezanyagnyi…
 
 - A korongra öt szám angol nyelvű verziója is felkerült. A nemzetközi színtéren is szerencsét akarsz próbálni ezzel a produkcióval vagy ez egy bónusz a CD iránt külföldről érdeklődőknek?
 
 - Igen, a második verzió és ezzel el is mondtál mindent. Néha, ha Kalapács ügyben bemegyek a kiadóba, meg szoktam nézni, mennyi lemez fogy külföldre. Az ottani rajongóknak, gyűjtőknek lett feltéve ez az öt dal.
 
 - Van tervbe véve, hogy valamelyik, vagy akár több számra klip is készüljön?
 
 - Terv van, pénz nincs. A kiadóval már egyeztettünk, de biztos, hogy csak valamilyen kis költségvetésű klipről lehet szó, és akkor még ott van, hogy hogyan logisztikázzuk le a zenészeket…. Nem egyszerű.
 
 - A bookletben többek között az is olvasható, hogy a rajongó a CD megvásárlásával egy stílust tart életben… Azon túl, hogy kiírtad magadból a riffeket, a sok vendég meghívásával és szerepeltetésével ez volt a fő célod ezzel a lemezzel?
 
 - A fő cél, hogy ne vesszenek el ezek a dalok! Másrészt, ezt Heavy Metal lemeznek tartom, és ez a stílus igen csak el van nyomva. Tehát, ha valaki ilyen jellegű albumot vásárol, mindenképp életben tartja a stílust, az előtt le a kalappal!
 
 - Teljesen kitakarítottad a fiókodat, vagy maradtak még egy esetleges második albumhoz is vázlatok, nyersanyagok?
 
 - Heavy Metal dalaim már nincsenek régiek. Viszont, elkezdtük összeállítani az új Kalapács lemezt. Szóval, lehet, hogy nemsokára ennek is lesz folytatása. (nevet) Dirty Dance dalaim viszont vannak bőven. Gondolkoztam egy kicsit lágyabb hard rock-osabb folytatáson is.
 
 - A Zorall és a Kalapács zenekar finoman szólva sem egy otthonülős csapat, és még van vagy két-három formáció, amiben pengetsz, mellette ott van még a stúdiód is, pár hónapja pedig kispapa is lettél. Mikor van egyáltalán időd új témákat, zenéket írni?
 
 - Igen. A gyerek eléggé elveszi az időm! (nevet) Ha van szabadidőm, lenézek a stúdióba és próbálok dalokat összeállítani.
 
 - Jó néhány album készült már az Ecseri Vasműben, de a koncepciójánál fogva biztos ez a legszemélyesebb a számodra. Benne van a pakliban, hogy ez a CD olyan referenciaként is szolgálhat, hogy a rajta szereplők esetleg a saját produkcióikat is hozzád viszik majd?
 
 - Ezen nem gondolkoztam még, de nagyon örülnék neki!
 
A lemezen szereplő énekesek:
Jósa „Belmont” Tamás (Invader, divideD, Vazul Vére)
Kalapács József (Kalapács, Pokolgép, Omen, Akusztika, Atilla Fiai Társulat, Kard, Hard)
Kálmán György (Triász, Dinamit, Pandora, Dirty Dance, Vazul Vére)
Kiss Zoltán (Ego Project, Iron Maidnem, Chronology, Belfegor, Classica, Nemesis, Korál Forever, Balázs Fecó Band, ZBB)
Koroknai Árpád (Pandora's Box, Omen, Szfinx, A Társulat)
Molics Zsolt (Cool Head Klan, Mamut, Seneca, Moby Dick, Classica, Sámán)
Nachladal István (Wisdom)
Ördög Tibor „Csipa” (Hooligans, Dance, Ramses)
Rudán Joe (Rudán Joe Band, Dinamit, Coda, Atilla Fiai Társulat, Pokolgép, P. Mobil, Mobilmánia)
Schrott Péter (Tűzmadár, Continoom, Vazul Vére)
Weiszné Koós Ilona Mónika (Vasmacska, SicuBand, Zorall)
 
Vendéggitárosok:
Ángyán Tamás (Sámán, Carpathia Project, Mamut, Cool Head Klan)
Bodor Máté (Alestorm, Wisdom)
Galambos „Dime” Zsolt (Wisdom)
Jung Norbert (Ego Project, Sing Sing, Pokolgép, Dirty Dance, Árkádok, Mister X, Cool Head Klan, Damned Road)
Koós József (Cool Head Klan, SicuBand)
Kovács Gábor (Wisdom)
Nagy Máté (Omen, Crystal Tears)
Sárközi Lajos (Kalapács, Omen, Sámán)
Szijártó Zsolt (Kárpátia, Omen, Akela)
Vörös Attila (Nevermore, Leander Rising)
Závoti Zoltán (Atilla Fiai Társulat, Kalapács és az Akusztika, Prognózis)