Drasztikus átalakítás helyett nyesegetés?

A kormányzat a felháborodás miatt kevesebb átalakítást tervez a felsőoktatási képzésekben. A cél az lehet, hogy elkerüljék a tiltakozáshullámot.

Mint arról beszámoltunk, óriási felháborodást váltott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma által múlt pénteken ismertetett szakjegyzék, amely szerint több népszerű felsőoktatási alapszak is megszűnt volna. Diákok és oktatók is tiltakoztak a tervezet ellen: hétfőn az ELTE Lágymányosi campusán, valamint a BME-n is parázs hangulatú fórumot tartottak, majd pár százan a minisztérium Szalay utcai épülete elé vonultak.

Elkerülni a tiltakozáshullámot

A kormányzat vélhetően el akarta kerülni, hogy olyan megmozdulások kezdődjenek, amelyek három évvel ezelőtt kibontakoztak az akkori felsőoktatási átalakítási tervek ellenében. Palkovics László államtitkár a Felsőoktatási kerekasztal tegnapi ülése után már arról beszélt, hogy a Magyar Rektori Konferencia (MRK) szakbizottságaival egyeztetve módosítottak az eredeti elképzeléseken.
 
E szerint a pszichológiát továbbra is kétciklusú formában oktathatják, és megmarad a korábban megszüntetni tervezett nemzetközi tanulmányok, valamint a kommunikáció szak alapképzés is, a társadalmi tanulmányok viszont megszűnik, mert sok benne az átfedés a szociológiával.
 
Feltehetően a hétfői műegyetemi fórum nyomására megtartják az ipari termék- és formatervező mérnöki alapszakot is, igaz, a tartalmát át kell alakítani.

Oh, azok a gazdasági igények

Orbán Viktor miniszterelnök a Miskolci Városi Televíziónak adott keddi interjújában annyit mondott a felsőoktatás átalakításáról, hogy annak legfontosabb célja, hogy a magyar gazdaság igényeit kielégítse. Olyan felsőoktatás, amelyik nem tudja kitermelni azokat a szakembereket, akikre szüksége van a mai Magyarországnak, az rossz – tette hozzá.
 
Palkovics László amúgy egy kedd esti tévéműsorban azt állította, hogy az MRK külön kérte a társadalmi tanulmányok alapszak megszüntetését. Az RTL II Magyarul Balóval című műsor második felében viszont Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja cáfolta. Mint mondta, az MRK nem volt döntési helyzetben, és csupán arról volt szó, hogy ez „fájna” a legkevésbé. Főleg akkor, ha az itt kieső hallgatókat a szociológiai szakokon magasabb létszámkerettel kompenzálja az állam – tette hozzá. A dékán egyébként – több más szakemberhez és szakmai szervezethez hasonlóan – erősen kifogásolta, hogy a szakjegyzékről szóló tervezetet péntek délután kapta meg, és azt másnapra véleményeznie kellett.

Pártegyetem alakul a háttérben?

Korábban a Jobbik arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) „pártegyetemmé” felemelése és a törvények hatálya alól kivonása áll a hátterében mind a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola, mind pedig a nemzetközi tanulmányok szakok ellehetetlenítése mögött.
 
Dúró Dóra országgyűlési képviselő az NKE-t a felsőoktatás „kisgömböcének” titulálta, elfogadhatatlannak nevezve, hogy az állam erőszakkal akar monopolizálni olyan népszerű szakokat, amelyeknek több egyetemen nagy hagyománya van, s amelyeknek hallgatói kiváló arányban tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.