Dudás Róbert: Ha az üzemanyag drága, akkor minden drága

Dudás Róbert: Ha az üzemanyag drága, akkor minden drága

A Jobbik-Konzervatívok évek óta javasolja a benzin és a gázolaj ÁFÁ-jának csökkentését, illetve azzal sem értenek egyet, hogy a kormány újabb adóval terheli meg az embereket.

Újra drágul, sőt a kormány drágítja az üzemanyagokat, ez által az életet – véli Dudás Róbert jobbikos képviselő, aki ezzel a témában tett fel kérdést hétfőn a parlamentben.

Az üzemanyagok drágulása mindenra hatással van az élelmiszerektől kezdve egészen az építőanyagokig.

A Jobbik-Konzervatívok számos esetben kérte, hogy a kormány csökkentse az üzemanyagok árát, mert ha ezt megteszik, akkor csökkentik az életnek a költségeit – emelte ki a politikus. Ehelyett a Fidesz-kormány január 1-től adót fog emelni, jövedéki adót emelnek, 40 forintot tesznek rá az üzemanyagok literenkénti árára – mutatott rá.

Mindezt úgy, hogy a környező országokhoz képest már eddig is kimagasló volt az üzemanyagok ára, kimagasló az élelmiszerinfláció, csak éppen a bérek maradnak el – hangsúlyozta Dudás Róbert.

Hozzátette: amikor megkérdezik, hogy miért növelik, akkor a kormány az Európai Unióra mutogat. Pedig ehhez egyedül a magyar kormány a felelős. Hiszen nem Brüsszel kérte, hogy 40 forinttal emeljék meg az üzemanyagok jövedéki adóját, hanem ez az elszabadult infláció és az elszabadult euróárolyam következménye – vonta le a következtetést az ellenzéki képviselő.. Illetve a kormány 422 forinttal kalkulálta ki az adóemelés mértékét, pedig nem is ennyi az árfolyam –

Szerinte a Fidesz azért vezet be egy újabb adót, mert az államkassza üres, és teszi ezt olyan mértékben, ami abszolút indokolatlan. Eddig is le vannak terhelve az emberek, de a kormány tovább terheli őket – tette hozzá

A Jobbik már 2012 óta kéri, hogy az üzemanyagok terheit csökkentsék. Javasolták, hogy az ÁFA csökkenthető legyen az üzemanyagok esetében.

Dudás Róbert most is ezt kérte, illetve azt, hogy töröljék el a megemelt jövedéki adót, és erről kezdeményezzenek párbeszédet az Európai Bizottsággal.

A jobbikos képviselő kérdésére Fónagy János államtitkár válaszolt: a kormány célja, hogy az év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt a családok védelme érdekében, de erre a célra az üzemanyagok ára is hatással van. Jelezte: az jövedéki adó ügyében kötelezettségszegési eljárást kockáztat Magyarország, hiszen már idén januártól meg kellett volna emelni az adószintet, de az Európai Bizottság elvárása ellenére ezt a kormány nem tette meg.

Az árak emelkedésének oka szerinte az, hogy az ukrán és horvát tranzitdíjak emelkedése miatt 48 milliárd forinttal többe kerül az üzemanyag beszerzése, a magángazdaság szereplői pedig ezt beépítik az árakba.

Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el mondván: a kormány ne mindig másra mutogasson.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)