A benzin és a gázolaj adójának emelésével foldozza a költségvetést a kormány?

A benzin és a gázolaj adójának emelésével foldozza a költségvetést a kormány?

Más országokban nem a kutakra hárított benzinárstoppal, hanem az üzemanyagok jövedéki- és termékadójának csökkentésével reagáltak az áremelkedésekre. A benzinárstop már a múlté, az adókat pedig tovább emeli a magyar kormány.

A kormány által benyújtott 2024-es adócsomagból kiderül, hogy az üzemanyagok jövedéki adója megnő, több más energiahordozóét pedig úgy alakítják át, hogy ami eddig extra különadó volt, mostantól az lesz az alapszint – számolt be a HVG

A kormány egy lehetséges EU-s kötelezettségszegési eljárásra hivatkozik az adóemelés indoklásában.

A benzin jövedéki adója literenként 120 forintról 152,55 forintra nő, amennyiben a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alatt marad. Viszont ha 50 dollár fölé megy, akkor az eddigi 125 forintról 157,55 forintra nő a jövedéki adó.

A gázolaj jövedéki adója is nő: 50 dolláros hordónkénti olajár felett 110,35-ről 142,9 forintra, 50 dollár alat pedig 120,35 forintról 152,9-re. A petróleum esetében jövedéki adóemelés a következőképpen alakul: 50 dolláros hordónkénti olajár felett 124,2 forintról 152,55 forintra, 50 dollár alat pedig 129,2-ről 157,55-re.

A hvg cikke szerint a kormány azzal indokolta az adóemelést, hogy az EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg a jövedéki adókat.

Mostantól az adókulcsba lesz foglalva az eddigi "extraprofitadó".

Tavaly extraprofitadóként vettettek ki extra adót bizonyos energiahordozókra. Az új adócsomag szerint az ezzel együtt számolt adószint lesz az alap.

A fűtőolajra, amennyiben tüzelő-, fűtőanyagként árulják, kilogrammonként 5,375 forint lesz a jövedéki adó. Ha üzemanyagként, akkor nem változik az adó, kilónként 116 forint marad.

Az LPG adója, amennyiben közúti járművek üzemanyagaként használják fel, marad 95,8 forint kilónként, egyéb motorikus célra viszont 14,685 forint lesz.

A kormány a múlt héten rendeletben bizonyos gyógyszerek adóit is megemelte.

(Címlapkép: MTI/MohaiBalázs)