"Az önkormányzatokat nem sarcolni, hanem támogatni kellene"

"Az önkormányzatokat nem sarcolni, hanem támogatni kellene"

A Jobbik szerint a települések sarcolása helyett az állami és uniós pénzekből meggazdagodott kormányközeli oligarchákat kéne bevonni a közteherviselésbe.

Mint ismert, szombaton Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy gépjárműadó még önkormányzatoknál maradt részét is elvonja az állam a védekezésre hivatkozva. A településeket roppant nehéz helyzetbe hozó döntés kapcsán Dudás Róbert közölte: "azoktól az önkormányzatoktól vonják el ezt a pénzt, amelyek felelősen gondolkodva tervezik meg a költségvetésüket és látják el ezáltal a kötelező közfeladataikat."

A Jobbik országgyűlési képviselője emlékeztetett: a váratlan helyzet miatt az önkormányzatoknak át kellett csoportosítaniuk a vírus elleni védekezés érdekében. 

"Tették ezt úgy, hogy a fertőtlenítőpontokat létesítettek, fertőtlenítették a közterületeket, védőeszközöket, védőruházatokat szereztek be saját költségvetésüket terhére, voltak kistelepülések, ahol lakossági összefogással maszkokat gyártottak"

Hozzátette: nem kértek segítséget a kormánytól, ugyanakkor viszont joggal várták, hogy állami forrásból előbb-utóbb segítséget kapnak.

Dudás emlékeztetett: "Segítség helyett sokkal inkább elvonást kaptak, a gépjárműadó még az önkormányzatoknál maradt részét is elvonja az állam."

A Jobbik ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza az önkormányzatokat érintő intézkedését, hiszen ezzel pontosan azokat a szervezeteket lehetetleníti el, amelyek a védekezés szempontjából eddigi is oroszlánrészt vállaltak.

Értékelése szerint ezzel az intézkedéssel a helyi védekezés, illetve a helyi szociális ellátás is összeomolhat, "de minimum, hogy veszélybe kerül"

A párt azt javasolja, hogy plusz forrást máshonnan vonjon be az állam.

"Az elmúlt tíz évben állami és uniós forrásból, megszámlálhatatlanul sok milliárdból gazdagodott oligarchák is szálljanak be a védekezésbe, legyen tényleges közteherviselés"

Hozzátette: "Az önkormányzatokat nem sarcolni, hanem támogatni kell, hiszen eddig is ők vitték a vállukon a védekezést és ezután is ők fogják"