Nem adják a postákat! Hétfőn újabb javaslatot tesz a Jobbik a kormány elé

Nem adják a postákat! Hétfőn újabb javaslatot tesz a Jobbik a kormány elé

Fennáll az esélye, hogy akár további ezer hivatalt is bezárnak a jövőben. 

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője már tavaly augusztusban figyelmeztetett arra, hogy van olyan kormányzati szándék, ami leépítené a Magyar Postát. Végül idén október végén lett hivatalos, a Magyar Posta "ideiglenesen" szünetelteti 366 posta működését 210 településen. Igaz, Orbán Viktor a parlamentben már arról beszélt, fájdalmas leépítések, átszervezések várnak az állami cégre. Illetve persze a lakosságra is, hiszen a szolgáltatás is visszaesik a bezáró postahelyek eredményeként. 

A jobbikos politikus online sajtótájékoztatójában arról felidézte, hogy a héten a parlament Gazdasági bizottságának kormánypárti többsége leszavazta a határozati javaslatát is, amit ha támogattak volna, akkor minden olyan településen, ahol 500 főnél nagyobb az állandó lakosok száma, ott a posta köteles lenne állandó hivatalt működtetni, így megmenthetővé válnának a kistelepülési posták. A jelenlegi szabályozás 1000 főnél húzza meg ezt a határt.

Emlékeztetett arra is, hogy a Posta és a kormányzat 1600 postahely működtetésében állapodott meg, ám jelenleg 2600 postahely nyújt szolgáltatás, így fennáll az esélye, hogy akár további ezer hivatalt is bezárnak a jövőben. 

Arról is beszélt Dudás Róbert, hogy a kormányzat nem foglalkozott azzal a javaslatával sem, hogy a 701 milliárdos bevételű Szerencsejáték Zrt. segítse ki a postát, tekintettel arra, hogy szoros árukapcsolat van a két cég között. 

A jobbikos politikus ugyanakkor arra tett ígéretet, hogy jövő hétfőn újabb javaslattal fordul a kabinethez, és erről kérdezi majd a kormány tagjait az Országgyűlésben. 

Petíció a postákért

"Van megoldás, csak akarni kell! Mentsük meg a postákat! Tegyünk a bezárások ellen!"

- ezzel a címmel gyűjti az aláírásokat a Jobbik (amit IDE KATTINTVA lehet elérni).

Ahogy arról beszámoltunk, október 28-án a Magyar Posta még azzal magyarázta a 210 településen bezárandó 366 postahivatalt, hogy az csak ideiglenes hatályú lesz, és úgyis csak a brüsszeli szankciók miatt van erre szükség. Azonban az Orbán-kormány államtitkára, Fónagy János már egy nappal korábban (október 27-énmár arról írt, így is túl sok postahely működik az országban. November 2-án már Orbán Viktor miniszterelnök is Posta szükségszerű átalakításáról beszélt, ugyanis meglátása szerint az állami vállalat életveszélyben van, és nem lát más megoldást, mint a szolgáltatás- és létszámleépítést. 

Jellemző, hogy a postahelyek bezárása kiakasztotta a polgármestereket. Beszéltünk olyan fideszes településvezetővel, aki a Facebookról értesült a szolgáltatás leállításáról, ugyanis őt sem keresték meg sem a Magyar Posta, sem pedig a kormányzat részéről. 

"Ha egy kispostát bezárnak az adott város perifériáján, annak vezetőjét nem tudják megint vezető beosztásba tenni, tehát vélhetően más munkakörbe irányítják. Ennek az egyeztetése zajlik most ezekben a napokban. Ebből tehát születhetnek konfliktusok, és születhetnek olyan munkavállalói döntések, hogy az érintett postás dolgozó megválik a kötelékből"

- figyelmeztetett az Alfahírnek nyilatkozó Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.

Emlékezetes, Dudás Róbert már tavaly nyáron figyelmeztetett, a Magyar Posta tömeges bezárásokra készül, akkor a cég rémhírterjesztésnek nevezte a jobbikos politikus állítását - de ami késett, az nem múlt. 

A jobbikos politikus az Alfahírnek korábban arról beszélt, hogy a pártjának

alapvetően két javaslata van, ami azonnal orvosolná a helyzetet. 

"Az egyik egy gyakorlati lépés, a másik pedig egy törvényi védelem. A Szerencsejáték Zrt. a tavalyi évben 701 milliárd forint nettó árbevételt ért el és az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is számos céget támogatott komolyabbnál komolyabb összegekkel. Egy, a gazdaság szempontjából felívelő időszakban sem a kormányközeli cégeket kell támogatni, de amikor visszaesést mutat a gazdaság, akkor ez egész egyszerűen bűn. Sokkal inkább a postát kellene támogatni, akivel egyébként komoly árukapcsolásban vannak,  a támogatással pedig nem pusztán a postát, hanem a postán keresztül a magyar embereket támogatná az a cég, ami 100 százalékban állami tulajdonú. Azt gondolom, ennek evidensnek kellene lenni"

- fogalmazott Dudás Róbert. 

A másik lépés még egyszerűbbnek tűnik, és tényleg csak a kormányzati akarattól függ. Jelenleg ugyanis a posta 1000 fő állandó lakosú vagy azt meghaladó lélekszám fölött köteles hivatalt nyitvatartani, amennyiben ezt a határt 500-ra csökkentenék és ezt törvénybe iktatnák, akkor megmenthető lenne a vidéki posták sokasága. Pontosan azok a hivatalok, amelyekre most nagy valószínűség szerint a bezárás fog várni - hangsúlyozta a politikus.