Dúró Dóra: a Valódi Nemzeti Konzultáció lebonyolítója nem szolgáltat adatokat a Jobbiknak

A Jobbik frakcióvezető-helyettese cáfolta a sajtóban megjelent vádakat.

Dúró Dóra közölte: az egyesületet Ózdon jegyezték be idén tavasszal, és azért hozták létre, mert az Adatvédelmi és Információs Hatósággal folytatott egyeztetést követően ezt találták jogilag a legegyszerűbb megoldásnak. A frakcióvezető-helyettes, aki egyben az egyesület elnöke is, cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint az egyesület nem található meg a bírósági nyilvántartásban.

Hangsúlyozta: a Jobbik valódi nemzeti konzultációja sem adatvédelmi szempontból, sem az anyagi ráfordítás tekintetében nem tekinti példának a Fidesz és a kormány által eddig lefolytatott nemzeti konzultációkat. Emlékezett arra, hogy a 2011-es szociális konzultációval kapcsolatban az akkori adatvédelmi biztos a jogellenes adatkezelés befejezését rendelte el, mert az adatlapokon a személyazonosító adatok és a vélemények összekapcsolhatóak voltak. A Jobbik konzultációjában - folytatta - nem szerepel vonalkód, és a személyes adatok megadása is opcionális, de ha a választópolgár megadja adatait, akkor is csak a konzultációval kapcsolatos hírekről lehet értesíteni.

Hozzátette: sem a Jobbiknak sem az egyesületnek nem áll szándékában megsérteni a törvényt és átverni az állampolgárokat, valójában a feltett szakpolitikai kérdésekre adott válaszokra kíváncsiak.

Dúró Dóra azt is kiemelte: a konzultáció töredékébe - néhány tízmillió forintba - kerül majd, mint amennyit a kormány egyetlen konzultációra elköltött, azt a Jobbik finanszírozza törvényes bevételeiből, pontos elszámolást a lebonyolítás után adnak.

"Most üzenhet Orbánnak is" - online is kitölthető a Jobbik konzultációja

Vona Gábor január végén hirdette meg, hogy a 2016-os esztendő a valódi konzultáció, 2017 a valódi program, 2018 pedig a valódi kormányzás éve lesz. Hogy mitől valódi ez a konzultáció, arról már a másnapi sajtótájékoztatóján beszélt a pártelnök, aki hangsúlyozta, hogy míg a Fideszé "előre lejátszottak voltak, sok esetben pedig csak a pénzszórásról és az adatgyűjtésről szóltak", addig a Jobbik "érdemi kérdésekben, érdemi problémákról kívánja megkérdezni a magyar társadalom tagjainak véleményét".