Durvul az FKF-botrány: több száz dolgozó tiltakozik az érdekvédők kirúgása ellen

A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ 2000) elküldött titkára, Király András a Népszavának elmondta: az aláírásokat átadják az önkormányzati cég vezetőjének, és keddre várják Tarlós István főpolgármester reagálását is.

Ugyanakkor Csontos István, az FKF vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta: azért kellett elküldeni a négy munkatársat, mert jogellenesen dolgoztak főállású szakszervezeti képviselőként. Szerinte a szakszervezeti vezetők szabadon működhetnek, de fizetésüket a jövőben az érdekképviseleteknek kell állniuk.

Az érdekvédők szerint azonban Királynak azért kellett mennie, mert felettesei azt akarták megtorolni, hogy a médiában bírálta a cég vezetését.

 

Nyilatkozott, kirúgták - újabb botrány az FKF-nél

Kirúgták Király Andrást, az FKF szakszervezeti vezetőjét. A vállalat vezetője szerint azért, mert törvénytelenül dolgozott, a szakszervezeti szövetség azonban brutális támadást emleget. Király korábban nyilatkozott a sajtónak, ezt munkahelyén számonkérték, majd azonnali hatállyal menesztették.

A Népszava azt írja: a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség szerint az FKF nemzetközi egyezményt is megsértett az elbocsátásokkal.  A szervezet főtitkára, Sharan Burrow rámutat arra, hogy a cég

a bértárgyalások alatt rúgta ki a négy szakszervezeti vezetőt,

a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) több egyezményének "botrányos megsértését", illetve az Európai Szociális Karta és az EU jogrendjének semmibe vételét is jelenti.

Olaj a tűzre

A botrány kapcsán Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi önkormányzati képviselője egy tavaly szeptemberben írt nyílt levélre emlékeztetett, melyben Tarlós Istvánhoz fordult az FKF ügyében.

 

Akkor az alábbiakra igyekezett felhívni a főpolgármester figyelmét:

 

"az FKF dolgozói körében pattanásig feszült a helyzet a cég elhibázott cafeteriát érintő döntése, az alacsony munkabérek, illetve az erősen fejlesztendő vállalati kultúra miatt. Egyre szélesebb körben beszélnek egy igen komoly sztrájk lehetőségéről a munkavállalók."

 

Király András szakszervezeti vezető és a három szakszervezeti koordinátor bértárgyalások kellős közepén való elbocsájtásával kapcsolatban kiemeli: a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (International Trade Union Confederation) tiltakozó levelet küldött az FKF-nek, melyben a szakszervezeti jogok megsértésére hivatkozik. Álláspontjuk szerint a kirúgás súlyosan sérti az uniós jogot, valamint az Európai Szociális Kartát.

 

"Eddig több száz FKF-es dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben azt követelik, hogy a vállalat vezetése vegye vissza a pénteken elbocsátott négy szakszervezeti vezetőt"

 

- írja Tokody, majd hozzáteszi:

 

"A Jobbik azt kéri Tarlós Istvántól, hogy avatkozzon be a sztrájk elkerülése érdekében, és tegyen meg mindent, hogy az FKF-nél tapasztalható súlyos helyzet nyugvópontra kerüljön, a dolgozók pedig tisztességes munkáért tisztességes bért kapjanak."