Az ügyészség megsemmisítette azokat a szex DVD-ket, melyek kapcsán Merkely törölt volna egy cikkünket

Az ügyészség megsemmisítette azokat a szex DVD-ket, melyek kapcsán Merkely törölt volna egy cikkünket

Az ügyészség azt állapította meg, hogy nincs köze a Schadl-Völner-ügyhöz azoknak a felvételeknek, amelyeket a végrehajtói kar elnökénél tartott házkutatáskor találtak még 2021 novemberében, ezért megsemmisítették azokat - tudta meg az rtl.hu.

A ma megjelent cikkükben emlékeztettek, a Schadl-Völner-ügyként ismertté vált korrupciós botrány egyik érdekes mellékszála volt, hogy amikor a rendőrök házkutatást tartottak a végrehajtói kar elnökénél, akkor kompromittáló felvételeket találtak a páncélszekrényben. A hivatalos leírás szerint: 

"Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek."

A fényképek mellett kinyomtatott üzenetek és két DVD is volt a páncélszekrényben, utóbbiakra egy közszereplő vezetéknevét írták. Az ügyészség akkor úgy fogalmazott,

„a lefoglalt boríték egy közéleti személyre nézve kompromittáló adatokat és feltehetően kompromittáló videófelvételt is tartalmaz”. 

Az rtl.hu által megismert nyomozati iratok alapján ugyanis az ügyészség végül nem tartotta indokoltnak, hogy kivizsgálja, történt-e valamilyen bűncselekmény a felvételekkel kapcsolatban, pedig az ügyészség korábban akkor is megemlítette ezeket a DVD-ket, amikor a letartóztatást kezdeményezte.

A felvételekről a következőket írta az ügyészség május 19-én:

„A lefoglalt bűnjelekről megállapításra került, hogy azok az eljáráshoz nem kapcsolódnak, az eljárásban vizsgált bűncselekmények tekintetében bizonyító erővel nem bírnak, tárgyi bizonyító eszköznek nem minősülnek. Mindezek alapján, mivel a lefoglalásra az eljárás érdekében már nincsen szükség, ezért azok lefoglalását megszüntetem".

Az ügyészség ezt azzal indokolta, hogy Schadl György nem tudta, hogyan került a páncélszekrénybe a felvétel.

„Tekintettel arra, hogy az eljárás során arra más sem jelentett be igényt, ezért – mivel azok értéktelenek – a lefoglalt tárgyak megsemmisítéséről kellett rendelkeznem”

– tették hozzá.

Az rtl.hu arról írt, hogy a megsemmisítésről külön jegyzőkönyv készült, ennek alapján a bűnjeleket és az egyetlen másolatukat is megsemmisítették: a fényképeket iratmegsemmisítővel, a DVD-ket

„fizikai alaktalanítással”.

Újabb fegyver kerülhet a kormányoldal kezébe a Merkely ügyvédje által alkalmazott cikkeltávolítási módszerrel

Ahogy arról korábban beszámoltunk, most már nem a bíróságokon keresztül igyekeznek a NER-közeli szereplőkről kínos tényeket közlő cikkeket eltávolíttatni, hanem az adott portálok domain-regisztrátorainál próbálkoznak egy-egy cikk eltüntetésével az ezzel megbízott jogi képviselők. Merkely Béla ügyvédje az alábbi cikkünket próbálta meg töröltetni ezzel a módszerrel az elmúlt héten:

Nem zörög a haraszt, ha nem akar cikket törölni

A fizikai alaktalanításnak köszönhetően tehát nem tudjuk meg, hogy kik szerepelhettek a felvételeken, ugyanakkor a sztori a 2022-es országgyűlési választási kampány során majdnem precedenst is teremtett a hatlom és a sajtó közti küzdelemben. A NER új taktikája az lett, hogy adott portálok domain-regisztrátorainál próbálkoznak egy-egy cikk eltüntetésével. Olykor sikerrel is.

Az Alfahír domain-regisztrátora egy ügyvédi felszólítást kapott Merkely Béla jogi képviselőjétől, hogy távolítsák el

azt a cikkünket az internetről, illetve ne biztosítsák ahhoz a hozzáférést, amelyben igyekeztük kontextusba helyezni a Schadlnél talált szex DVD-ket. 

Akkor leírtuk azt is, hogy az ezalenyeg.hu információi szerint az egyik televíziós csatorna egy, a kormánypropagandából jól ismert közszereplőt kereste meg az ügyben, aki hárította a megkeresést, illetve megírtuk azt is, hogy Kovács Zoltán szóvivőtől hiába kértünk tájékoztatást arról, hogy áll az általa kezdeményezett(?) jogi eljárás egy korábban a sajtóban megjelent szexbotránnyal kapcsolatban.

A 2022. január 28-án megjelent cikkünk után február 2-án érkezett az ügyvédi megkeresés a domain-regisztrátorunkhoz, de valószínűleg tévedésből, mert az ügyvéd a levelében a tárhely-szolgáltatót szólítja föl, hogy a cikket tegye elérhetetlenné.

A jelzés szerint az ügyvéd a többször is módosított 2001. évi CVIII. számú, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényre (Ektv.) hivatkozott. Ez egyébként valóban foglalkozik a jogellenes adat ideiglenes vagy végleges hozzáférhetetlenné tételével, de amúgy az Orbán-kormány ebben a törvényben rendelkezik a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztallal és a gyermekpornográf tartalmak kiszűrésével is.

Fontos megjegyezni, hogy a szerkesztőségünket nem kereste meg senki Merkely Béláék részéről - és a cikkünk továbbra is elérhető.

Bár az Alfahír esetében nem jártak sikerrel, más portálokról eltűnt az a cikk, amelyen bármilyen formában céloztak arra, hogy megkeresett egy országos tévé egy közszereplőt a szexvideó kapcsán. Így járt például a Propeller (https://propeller.hu/szorakozas/3768487-merkely-belarol-talaltak-felveteleket-schadl-gyorgynel), ahol a cikkre mutató linken mára elérhetetlen a cikk.

Sőt, nem járt máshogy maga az eredeti hírközlő, az ezalenyeg.hu sem.