Ebben az országban sosem győzhet a jó ízlés - Marad a budai várnegyedet rondító teherelosztó

Augusztusban kaptam hideget-meleget, amiért túlságosan naiv optimizmustól vezérelve, örülni merészeltem, hogy az akkori hírek szerint végre elbontják a Budai Várnegyedet az 1960-as évek vége óta, az "ipari progresszivitás" jegyében rondító Országos Villamos Teherelosztót.

Természetesen nekem esett az építész szakma "krémje", és ki sem látszottam az olyan e-mailekből, hogy én milyen jogon szólok bele abba, mi légyen a Virág elvtárs "remekművével", meg hasonlók. Hála égnek, sok egyetértő és pozitív üzenetet is kaptam, főleg fiatalabb építészektől, ami némi bizakodásra adott okot: nem vagyok egyedül, van remény a valódi szakma jövője számára.

Tessék belenyugodni, az eddigi építészeti ízlésterrornak leáldozóban van

A kritikus levelek fő érve az volt, hogy mivel én nem vagyok építész, legyek szíves befogni az arcomat, különben is, milyen jogon szólok én bele bármibe, amikor csak egy újságíró vagyok!?Elárulom: pont azért.Meg azért is, mert bár tény, hogy tényleg nem vagyok szakmabéli, csupán amolyan hobbiurbanista, városlakónak azért remélem még így is bátran nevezhetem magam.Ez pedig bizony azzal jár, hogy napról napra szembesülnöm kell a Virág Csaba, és a hasonló "művészi" szinten álló alkotók városképromboló vackaival.

A kormány is kapott egy-két levelet

A bontási szándék bejelentése után gyakorlatilag egymás sarkát taposták a "tekintélyes" gittegyletek, hogy kihangsúlyozzák a Nemzeti Levéltár mellett éktelenkedő förmedvény vélt fontosságát. A végeredményből pedig látszik, hogy Orbán Viktorban és kabinetjében annyi céltudatosság és következetesség sincs, mint egy mezei újságíróban: nyilvánvalóan meghajoltak a liberális Hiszti Krisztik akarata előtt. Hiába, no, ez nem milliárdos kötvénybiznisz, mit érdekli őket?

[fb_pages_codes:budapest]

Orbánék a november 11-i Magyar Közlönyben kapituláltak, amiből az is kiderül, hogy a Belügyminisztérium lett a "Ki kerül az ízléstelen üvegszarba?" oroszrulett-vetélkedő vesztese: ők lesznek az épület új lakói a felújítás és az átépítés után. Képzelem, micsoda ujjongás volt a munkatársak között a hír hallatán.

Végre elbontják a Várból a Villamos Teherelosztót!

Egy július eleji kormányhatározat alapján már biztos, hogy az Országos Levéltár tőszomszédságában éktelenkedő, csupaüveg rettenet már nem sokáig forgatja a normális ízléssel megáldott műkedvelők gyomrát. A kormány annak ellenére kiáll a bontás mellett, hogy három ízlésficamos gittegylet, a MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetsége), a Budapest Világörökségéért Alapítvány, illetve az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága is kérte a döntés felfüggesztését.

Csodálom, hogy a Vár felújításáról rendelkező Hauszmann-tervtől végül nem állt el egy az egyben a kormány, pedig az ellen is verték a tamtamot rendesen. Sebaj, még van két évük, azalatt bőven okozhatnak egy újabb csalódást (ahhoz úgy is nagyon értenek...). Pláne, ha mondjuk György Péter, vagy Bojár Iván András levélben is elküldi a kormányzatnak a legközelebbi köpködő-szeánsz leiratát, úgy tűnik erre nagyon adnak "odafönt"...

Mindenünk hamis, az is volt és most is az - Gyalázatos vélemények örökségünkről

Már a szervezőség és az előadók névsora garantálta, hogy nem számíthat túl kiegyensúlyozott vitára a nagyérdemű, az ebbéli negatív várakozásokat pedig maximálisan hozta is a rendezvény.Nem mintha az újlipótvárosi közönség annyira fogékony lett volna a saját gondolatkörétől eltérő mondandók befogadására.