Ebben is előttünk? Romániában megvédik a Natura 2000-es területeket

Úgy tűnik egyre nagyobb a szakadék hazánk és a korábban lesajnált keleti szomszédunk között. S nemcsak a látványos és hatékony korrupció-ellenes intézkedéseik miatt.
 
Amíg Magyarországon azért kell küzdeni, hogy a fideszes földéhség ne eméssze föl a Natura 2000-es jelzésű területeket (a kishantosi biogazdaságról nem is beszélve), addig Romániában bírósági ítélet védi a környezeti sokszínűséget.
 
S ez a történet abból a szempontból még érdekesebb,
ma 23 éve 1 hónapja és egy napja történt meg a Duna elterelése Bős-Nagymarosnál (tehát a „papírtigris” 1992. október 25-én született meg).
A múlt azonban tovább kísért, a magyar kormány nem is olyan rég - a legnagyobb titkolózás mellett - tárgyalni kezdett a szlovák féllel. A kiszivárgott információk szerint, egészen elképesztő módon, az Orbán-kormány lemondana a Duna vízhozamáról, csakhogy Pozsony eltekintsen az elmaradt beruházás miatti keresettől.

Visszatérve Romániához,

a múlt héten született jogerős bírósági ítélet érvénytelenítette a vízierőművek építésére vonatkozó környezetvédelmi engedélyeket. Négy erőművet akartak építeni a romániai Szárkő-hegység területén lévő Sucu-Olteana és Bistra Marului folyókon. A per 2014 augusztusában kezdődött, miután a Krassó-Szörény (Caras-Severin) megyei környezetvédelmi ügynökség több civil szervezet és lakos tiltakozását figyelmen kívül hagyva, kibocsátotta a környezetvédelmi engedélyt.
A védett területek különösen összetett természetes élőhelyek, az ökoszisztéma több mint 80 százaléka ma is az emberi beavatkozástól mentes. A rendkívül gazdag és sokszínű élővilág változatossága jóval meghaladja a romániai országos átlagot. A vízerőművek két rendkívül ritka halfaj vándorlási útvonalát, és a part menti élővilág madár és állatfajait is veszélyeztették volna
- olvasható a közleményben.
A WWF a Duna teljes vízgyűjtő-területén dolgozik azon, hogy a vízi energia hasznosítása megfeleljen a természetvédelmi szempontoknak és a valós társadalmi igényeknek. Számos vízerőmű építését környezeti szempontból érzékeny területekre tervezik, aminek következtében ritka és veszélyeztetett fajok élőhelyei sérülhetnek. További kockázat, hogy a vízerőművek hatása a tiszta vizű folyókra, a halászatra és a turizmusra igen kedvezőtlen következményekkel járhat
- figyelmeztetett a WWF.
A szervezet igyekszik megállítani minden olyan vízerőmű építését, amiről bebizonyosodik, hogy üzemelésük nem fenntartható, és Natura 2000 hálózatba tartozó területeket veszélyeztetnek a Duna bolgár mellékfolyóin, vagy a Kárpátok romániai és ukrajnai vízfolyásain
- közölte a civil szervezet.