Tények és tévhitek az Eboláról

Dr. Szlávik Jánost kérdeztük az Eboláról, a járvány terjedéséről, a gyógymódról és a magyarországi megjelenésének esélyeiről.

aAmíg nem uralkodnak hazánkban afrikai körülmények, addig nem kell tartanunk Magyarországon az Ebola-járványtól - árulta el lapunknak dr. Szlávik János, a Szent László kórház főorvosa. A szakember elmondta, a magyar egészégügyi rendszer felkészült az országot esetleg elérő fertőző betegek kezelésére és elkülönítésére. Szerinte az Európában élő embereknek jelenleg nincs félnivalója az Ebolától.

Az Ebola majd 40 évvel ezelőtt, 1976 augusztusában jelent meg először a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A vírus elnevezése is erre a területre utal; az Ebola folyó az első gócpont közelében található.

Az Ebola-járvány 4-5 évente üti fel a fejét Közép-Afrikában, néhány száz megbetegedéssel, és pár tucat halálesettel kísérve - magyarázta lapunknak dr. Szlávik János. A mostani járvány annyiban különbözik az eddigiektől, hogy a vírus nem egy országban terjedt el, hanem három ország közös határán, és a fertőző betegek egyszerre vitték szét a kórt Sierra Leone, Libéria és Guinea településeibe. A viszonyokra jellemző, hogy a helyiek akár 100 kilométereket is gyalogolnak az ügyeik intézése, vagy éppen munkavégzés miatt az országhatárokon keresztül-kasul - mutatott rá.

Afrikai viszonyok

Nemcsak a lakosság mobilitása okozta a vírus ilyen nagymértékű elterjedését Nyugat-Afrikában. Ezek az Ebola sújtotta országok a világ legszegényebb államai közé tartoznak. Jól példázza helyzetüket, hogy a helyi egészségügyi rendszerek fel sem ismerték a kórt, igaz az ottani kórházakban gumikesztyű, maszk és fertőtlenítőszer sem áll kellő mennyiségben az orvosok és ápolók rendelkezésére.

Ezzel a ténnyel magyarázható, hogy ilyen magas az egészségügyi dolgozók halálozási aránya a járvány kitörése óta - folytatta dr. Szlávik. A betegségben elhunyt 3.300 ember közül 200-an a kórházi munka során fertőződtek meg a vírustól. Ugyanakkor, még egy afrikai ország is képes eredményesen fellépni a járvánnyal szemben, ha az működő egészségügyi ellátórendszerrel rendelkezik. Erre példa Szenegál és Nigéria, ezek területére is behurcolták a vírust, mégis 6 hét alatt útját állták a pusztításnak. Nigériában mindössze 8(!) halálesetről tudunk - tette hozzá.

A főorvos szerint nem egyszerű Ebola vírussal megfertőződni, európai ésszel szinte fel nem fogható körülmények miatt terjed továbbra is Nyugat-Afrikában a betegség. A családtagok rejtegetik a beteg hozzátartozóikat, vagy éppen kilopják a véres hullákat a kórházakból, míg a temetési szertartás során csókolgatják azokat. Tud olyan esetről is, amikor a katonaság szabadította ki a karanténból a fertőző betegeket, hogy azok visszatérhessenek a szeretteikhez. Világosan látszik, hogy a helyiek szokásain kell változtatni ahhoz, hogy visszaszorítsák az Ebolát.

Az Ebolát nem gyógyszer, és nem is védőoltás fogja megállítani, jelenleg nincs is ilyen szer. Csakis járványügyi intézkedésekkel lehet eredményeket elérni, de amíg 600 betegre 300 kórházi ágy jut, addig gyorsulni fog a járvány. Határozott és szervezett intézkedésekre van szükség, karantén zónákat kell létrehozni, amire viszont képtelenek ezek a polgárháború sújtotta nyugat-afrikai országok. Segítségre van szükségük - mutatott rá.

Úton Európa felé?

Úgy tűnik, hogy a körülmények megváltoztatásával, vagy akár a beígért négyezer amerikai katona bevetésével megálljt lehetne parancsolni az Ebolának. Viszont az idő sürget, már az Egyesült Államokban is regisztráltak ebolás beteget. Mi a helyzet a kontinensünkkel?

Statisztikai számítások szerint október végére Németországot vagy Franciaországot eléri az Ebola - adott kérdésünkre nem éppen megnyugtató választ, majd hozzátette: még ha ez be is következik, nem okozhat komoly problémát. Az Ebolában szenvedő csak akkor fertőz, amikor már a betegség jeleit produkálja. Abban az esetben is csak testnedvek által. Az európai egészségügyi protokoll képes kiszűrni ezeket az embereket, és el tudja őket különíteni a lakosságtól. Az amerikai esettel kapcsolatban is fontos megjegyezni, hogy a beteg bár több mint 200 emberrel lépett kapcsolatba az Egyesült Államokban, a vizsgálatok nem mutatták ki egyikük esetében sem a vírust.

A főorvos véleménye szerint afrikai körülmények kellenek ahhoz, hogy Európában is kitörjön a járvány, ugyanakkor butaságnak nevezte a feltételezést, hogy az Ebola vírus, egy mutáció miatt, a levegő útján is képes legyen terjedni.

Van megoldás!

Dr. Szlávik János kitért a gyógyszeripari kutatásokra: nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy az elmúlt 40 évben ne kutatták volna az Ebola ellenszerét különböző laboratóriumokban, ezt bizonyítja, hogy hirtelen számos vállalat jelentette be, hatékony oltóanyag birtokában vannak, csak a kísérletezés még nem jutott el klinikai fázisba.

A főorvos emlékeztetett, a civilizált országokban fellépő halálos vírusokra kifejlesztettek már védőoltást, és ez fog történni nemsokára az Ebola esetében is. Sőt, a hozzá fűzött remények szerint, ez az oltóanyag más betegségek gyógyítására is alkalmas lehet.

Kijelenthetjük, hogy az Ebola vírus drasztikus nyugat-afrikai terjedése a helyi viszonyokkal magyarázható, és elsősorban azok megváltoztatásával állítható meg. Ezzel párhuzamosan, amíg nem ölelgetünk-csókolgatunk egy lázas, véres, hazánkba néhány napja érkezett afrikait, legalább az Ebolától nem kell tartanunk Magyarországon.

alfahir.hu