EFOTT - Egy fesztivál, ami tényleg a magyar fiataloknak szól

Forró kezdet, viharos folytatás és vég, de kitűnő hangulat jellemezte az idei EFOTT-ot.

A keddi nulladik nap és a szerdai első nap még olyan pokoli hősséggel kezdődött, hogy elképzelhetetlennek látszott az esőkabátos, gumicsizmás vég, pedig az időjárás-jelentések előre figyelmeztettek a lecsapni készülő viharra. Sajnos nem is túloztak.

Amikor még nem az esőben és a sárban, hanem a habban úsztak a fesztiválozók.

Szerda este akkora erővel és mennyiségben zúdult rá az eső a fesztiválra, hogy az ember vagy egy katasztrófafilmben érezte magát, vagy a bibliai özönvíz jutott az eszébe. A vihar erejét és pusztítását leginkább a kempingekben sínylették meg a fesztiválozók. Sátrak tűntek el, omlottak össze, vagy merültek el sártócsákban. Volt akinek már szerda este minden ruhája, csomagja odaveszett.

Vizesárok egy sátor körül a szerda esti vihar után.

Sokan feladták akkor és hazaindultak a fesztiválról, de akadtak bőven olyanok is, akik csak azért mentek haza, hogy aztán újult erővel és melegebb öltözettel térhessenek vissza. Szimpatikus volt, hogy a szervezők forró teával és kávéval várták több ponton is az özönvíz túlélőit, illetve új sátort osztottak a hontalanoknak, miközben a tűzoltóság és a katasztrófavédelem dolgozott a helyreállításon. Csütörtökön és pénteken még kegyes volt az időjárás a fesztiválhoz, de péntek estétől már folyamatosan zuhogott az eső. Az utolsó napra csak a legfanatikusabbak és a csizmával, esőkabáttal, meleg ruhával felkészültek maradtak. Bár a legtöbb program és koncert nem maradt el, a fedett helyekre terelték a fesztiválozókat, miközben több nyitott helyszín végérvényesen sármocsárrá változott.

Az idei EFOTT azonban nem csak a viharos időjárásról szólt, és ha rontott is a hangulaton, azért bőven akadtak kiváló programok és remek koncertek, amelyekre szívesen emlékezhetnek vissza a résztvevők. Az EFOTT-on lényegében a legtöbb hazai fesztiválzenekar fellépett, és mindenki megtalálhatta a maga zenei ízlésének megfelelő koncertet. Közvetlenül a szerdai vihar előtt a Bëlga szolgáltatta az egyik legjobb hangulatú fellépést, vihar előtti csend helyett, vihar előtti fergeteges hangulatot csináltak. A csütörtöki Tankcsapdára rengetegen érkeztek, és aki ott volt a koncertjükön, annak nem is kellett csalódnia, a pénteki Rudimental is vonzotta a közönséget, sokan csak a brit formáció miatt érkeztek az EFOTT-ra.

Tankcsapdba koncert - Fotó: EFOTT Facebook

A zenei kínálat mellett egyéb szórakozási lehetőségeket is biztosított a fesztivál: színház és kertmozi, a civil faluban, a civil térben és az egyetemi udvarban pedig ifjúsági, illetve civil szervezetek, valamint fiataloknak szóló előadások várták az érdeklődőket minden nap.

A csütörtöki ifjúságpolitikai napon a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek (Lehet Más a Jövő, Societas, Jobbik Ifjúsági Tagozat, Párbeszéd Magyarországért ifjúsági szervezete, Ifjú Demokraták, Fidelitas, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, Liberális Fiatalok Társasága) képviselői egyperces villáminterjú keretében mondták el véleményüket többek között Nagy-Britannia uniós kilépéséről, a fiatalok szerepéről a politikában és a női egyenjogúságról.

Az Online Hetes keretében Stumpf András (Mandiner), Balogh Gábor (Alfahír), Pető Péter (NOL főszerkesztő-helyettese), Kobza Miklós (MTVA sajtófőnöke) és Poór Csaba (Új Nemzedék kommunikációs igazgatója) beszélgetett és vitázott aktuálpolitikai kérdésekről, valamint a fiatalok körében népszerű közösségi alkalmazások használatáról.

Akiket azonban a sport (is) érdekelt és vonzott, azok sem maradtak programok nélkül. Talán a strandröplabda volt az egyik legnépszerűbb sport a fesztiválon (már ha éppen az időjárás engedte), de például a Magyar Vívó Szövetség jóvoltából olimpiai sportágba is belekóstolhattak a fesztiválozók, továbbá kvízkérdésekkel tesztelhették ismereteiket a vívásról. A Magyar Honvédség két helyszínre is kitelepült az EFOTT-on: fegyvereket lehetett megnézni és kézbe venni, vízi és szárazföldi akadálypályán küzdhették át magukat a fesztiválozók, és még egy pilótaszimulátor segítségével is felületes tapasztalatokat lehetett szerezni a repülésről. Emellett a honvédség katonái minden kérdésre válaszoltak és minden fegyverről vagy katonai eszközről részletes tájékoztatást adtak.

Egy fesztiválhoz hozzátartozik az alkoholfogyasztás is, és ne is legyünk álszentek, pár pohár sör, vagy fröccs még nem bűn, hangulatindító italozásra márpedig bőven akadt helyszín. A legnépszerűbbeket említve: Tibi atya kocsmája, a Humbák Művek a fesztivál utolsó pillanatáig biztosította a lehetőséget, hogy senki nem maradjon szomjas, mellette a diákok körében népszerű Pinyó Klub egészítette ki a mértékletes fogyasztáshoz szükséges kedélyjavítást, a Max1 és az Aznap standja pedig még a leglehetetlenebb időjárási viszonyok közepette - korán reggel, délben, este – is állta a sarat, és kiszolgálta a fesztiválozókat.

Ha a hazai fesztiválok ranglistáján kell elhelyezni az EFOTT-ot, akkor már felzárkózóban van a legnagyobbak és legnépszerűbbek mezőnyéhez, ugyanakkor mégis talán az egyik legszerethetőbb fesztivál. Miközben a Balaton Sound egyfajta divatos státusszimbólummá, a celebek, az izmok és bikinik, az elektronikus zene (valamint minden évben drogos botrányok) kirakatává vált, a már sajnos fájdalmasan drága Sziget (amelynek egyelőre még olcsóbb kistestvére a Volt) pedig egyre inkább a külföldi fesztiválozókra épül, addig az EFOTT programokban, zenei minőségben és árban is a magyar fiatalok igényeihez igazodik.

Címlapfotó: EFOTT Facebook