Üdv a Kádár-rendszerben: a polgármester rendeletben tiltotta be a bírálatot

Egerben csak úgy tombol a Nemzeti Együttdicsérés Rendszere.

Úgy tűnik, a fideszes városvezetésnek elege lett abból, hogy szabadon kritizálhatták őket, ugyanis a legutóbbi, augusztus utolsó napján tartott egri közgyűlésen maga Habis László polgármester jegyzett egy olyan rendeletmódosítást, amelyben rögzítették, hogy a napirendek előtt felszólalóknak csak szépet és jót szabad mondaniuk - írja a Magyar Narancs. A város alapokmányában is rögzített módosítás pontosan így fogalmaz: a napirend előtti 5 perces felszólalások témája csak olyan lehet, amely

"erősíti a városi összetartozást és egyben pozitív üzenetet hordoz".

Ez Fideszről magyarra fordítva az jelenti: dicsérd a kormányt és a kormánypártokat. Azért reméljük, hogy valamelyik ellenzéki képviselő kipróbálja majd, hogy ez a rendelet mondjuk egy kiadós sorosozásnál, vagy egy kis Jobbik gyalázás mellett is működik-e.

Szűkebb helyi politikai berkekben már beszéltek arról, hogy a polgármester meg akarja nyirbálni az ellenzéki képviselők felszólalási lehetőségeit, amely augusztus 31-én végül meg is történt. A másnap tartott sajtótájékoztatójáról kiadott, a magyarnarancs.hu-hoz is eljutott városházi közlemény szerint a korlátozás mellett Habis László polgármester egyebek közt így érvelt: 

"Fontos, hogy a városatyák ne úgy kezdjék a város életét, működését, jövőbeni irányait jelentősen meghatározó üléseket, hogy napirendek előtti, éles felszólalásokkal egymásnak esnek."

A városvezető azt is hangsúlyozta, hogy neki fontos az ellenzék munkája, de szerinte a közgyűlés elején nincs helyük „szétválasztó, megosztó, politikai célzatú és nem az együttműködés irányába mutató felszólalásoknak", amelyek sokszor megalapozzák az egész ülés hangulatát. Arra utalva, hogy az összes ellenzéki képviselő egy közös sajtótájékoztatón ítélte el a Fidesz húzását, Habis kiemelte, szerinte az ellenzéknek "még így is van egy rakás lehetősége", hogy szóljon a választókhoz: ilyen a fogadóóra, a telefon, az e-mail, de ki lehet menni például a piacra, akár szombaton is, és el lehet beszélgetni a választókkal, ő is ezt teszi.

Kár, hogy a demokratikusan megválasztott polgármester nem igazán érti a közgyűlés fogalmát, annak ugyanis egyik lényeges elemét úgy hívják, hogy vita.

Egy biztos, a volt munkásőrök között még népszerűbb lesz ezzel az intézkedéssel a polgármester és a Fidesz.