Egészséges talaj, egészséges növény, egészséges ember

Ez egy működő modell, amely nemcsak egészségesebb élelmet termel, de munkahelyeket is teremt.

Bár sajnálatos módon ma már jóval kisebb arányban foglalkoznak háztáji gazdálkodással, még mindig jelentős azoknak a száma, akik a húslevesbe valót, inkább részben mint teljesen, de otthoni alapanyagokból készítik el. Mind nekik, mind a nagyüzemi gazdálkodóknak fontos tanulság lehet, hogy bizony nem kell permetlében áztatni a növényeket ahhoz, hogy nyár végén, ősszel értelme is legyen az elvégzett munkának.

[fb_pages_codes:econation]

Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője, a képzés egyik előadója előadásában világossá tette: az ökogazdálkodás egyrészt nem igényel bonyolult képzést, másrészt bizony olcsó is, lévén nem használ drága vegyszereket ahhoz, hogy a haszonnövény egészséges legyen, a tábla pedig gyommentes.

Fésülés, vetésforgó, tápanyag-utánpótlás

Ami a kiskertben a sarabolás, kapálás, az a nagyüzemben a gyomfésű. Nem kell ugyanis drága, egészségre káros, vizeinket szennyező gyomirtó szerekkel telepumpálnunk a földjeinket, ha van rá egyéb megoldás.

A gyomfésű, nevéből fakadóan szabályosan átfésüli a területet, s miközben a nagy magú kultúrnövényekben kárt nem okoz, rugós szárú fogóival, körkörös mozgással átmozgatja a földet - talajtól függően - 1-2 centiméter mélységben, amellyel az ekkor még rendkívül sérülékeny cérnavastagságú gyomokat 80-90 százalékos hatékonysággal pusztítja el. Ezt a műveletet a kultúrnövény kikelése után is meg lehet ismételni, a későbbiekben pedig a gyom már nem képes elnyomni növényünket.

Ács Sándornét figyelik a görögszállási gazdálkodók

Sokszor azért is gyomosodik fel újra a tábla, mert a védekezés nem fedi le az egész területet, ezért mindenképpen törekedni kell a minél tökéletesebb terítésre.

Természetesen a jó öreg kapát sem lehet teljesen helyettesíteni. Számos olyan növény van - szója, hibrid kukorica, csemegekukorica - ahol bizony a sorokat kapálni kell. Ezekbe csak akkor szabad belevágni, ha tudunk áldozni az élőmunkára - mondta Ács Sándorné.

Mi tudatosan választottunk olyan kultúrákat, amelyek sok embernek adnak legalább alkalmi munkát

- utalt arra, hogy a kishantosi gazdaság számos helybélinek biztosított megélhetést, szemben a nagybirtokrendszerrel.

Ügyes vetésforgóval számos kártevőt távol tarthatunk a növényeinktől. Megvalósításához beruházás, vagy kézi munka nem szükséges, csak ügyesen kell szervezni hozzá. Használatával jelentős terménynövekedést is elérhetünk, hiánya azonban kiesést és betegségeket okozhat.

Bolye Ferenc (b.), Kishantos alapítója a terepen mutatta be a gyomfésű működését

Alapelv, hogy ugyanazon kórokozó vagy kártevő gazdanövényei se időben, se térben ne kerüljenek közel egymáshoz. Az időbeli izoláció elve szerint ugyanaz a növény csak akkor kerülhet bele ugyanabba a földbe, ha a kórokozói, kárvetői már kipusztultak, vagyis elvesztették életképességüket. Ez általában 4-6 évet is jelent (ez nyilván kiskertekben nehezebben megvalósítható, mint egy nagygazdaságban). Emellett létezik térbeli izoláció is: eszerint az ugyanazon kárvetővel "rendelkező" kultúrnövényeket egyazon évben térben is érdemes elválasztani, s kerülni kell a monokultúrás termesztést (elég, ha műholdképek segítségével összehasonlítjuk az osztrák mezőgazdaságot a magyaréval, s rájöhetünk, mekkora problémát is jelent ez hazánkban). A gyomnövények elleni védekezésben figyelembe kell venni, hogy egyes kultúrnövények hatásuk szerint lehetnek gyomirtók, gyomnevelők és gyomosítók egyaránt.

Ács Sándorné külön fel is hívta a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás ellen is nagy segítséget nyújt a diverzifikálás. A túl sok, vagy túl kevés csapadék, vagy épp a hideg ellen, ez mind nagy segítséget nyújthat.

Útrakész a gyomfésű

Egy működő rendszer az egészségünk védelmében

Egészségesebb, erősebb és persze több termést eredményező növényeket kapunk jól megválasztott, biológiai trágyázással is: ilyenek a szerves trágyafajták (állati, zöld), pillangósok a vetésforgókban, ásványi anyagok, baktériumkészítmények.

Tévhit, hogy az ökogazdálkodásban nem lehet "vegyszerrel" dolgozni, csak éppen ezek mind biológiai alapú, természetes alapanyagokból készült termékek. Ilyen például a Novodor, amelyet az abszolút tájidegen burgonyabogár ellen lehet bevetni. (Egyébként ez a tudás sincs elrejtve, a Biokontroll szövetség honlapján megtalálhatóak azoknak az anyagoknak a listája, amelyeket felhasználhatunk).

Kishantos - míg tönkre nem tették éves szinten 15 embernek adott teljes munkaidős munkát, de volt, amikor 50-100 ember dolgozott a földeken.

Ez nem egy zöld álom

Kishantosért küzdeni kell – szögezte le Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse, utalva ezzel arra, hogy a környezetvédelmi szervezet az elmúlt három esztendőben segítette a kishantosiak fennmaradását. Kijelentését azzal magyarázta, hogy meg kell őrizni, és tovább is kell adni az itt felhalmozott tudást. „Nézzük meg, hogy milyen irányba tolja az ipari mezőgazdaság a világot!” - hívta fel a figyelmet az agrárszakember.

Kishantosért küzdeni kell! - Rodics Katalin

Rodics Katalin hangsúlyozta,

az ökogazdálkodás nem egy zöld álom, hanem egy működő modell, amely fenntartható, környezet és egészségbarát, valamint munkahelyeket teremt.

Az eredeti koncepció - mintagazdaság, népfőiskola, kutatóbázis - természetesen már nem tartható fent változatlan formában, hiszen a 452 hektáros gazdaságból ma már csak 9 van meg, amelyen egyébként Kishantos épületei találhatóak. Éppen ezért a gazdaság új utakat keres, a tudásbázisra alapozva ezért továbbra is a képzésekre helyezik a hangsúlyt. Vendégházzal, programokkal (konferenciáknak, csapatépítő tréningeknak adnak otthont, de párnapos kikapcsolódásra is tökéletes a környezet, vagy éppen megesküdhetünk egy 200 éves tölgyfa árnyékában is) szélesítik a kínálatot, miközben egyetlen hasznosítható hektárukon egy ökokertet rendeztek be – jól mutatja az újrakezdést, hiába a két évtizedes gazdálkodás, most újra meg kell szerezniük a bio minősítést.

Az újrakezdést szolgálja az is, hogy rendszeres előadásokkal, továbbképzésekkel hívják fel a figyelmet a létezésükre, miközben az új "gazdák", ott a telekhatárban, az európai hírű gazdaság egykori földjeire számolatlanul öntik a vegyszert.

Vegyszerben fuldoklik Kishantos egykori birtoka

De a cél továbbra is az - folytatta Ács Sándorné -, hogy

"egészséges talajból egészséges növényt termesszünk".