Elképesztő! Azért nem ér rá vizsgálódni az ombudsman a Honvédkórházban, mert költözik a hivatala

Elképesztő! Azért nem ér rá vizsgálódni az ombudsman a Honvédkórházban, mert költözik a hivatala

De majd lesz rá ideje. 

Demeter Márta március 14-én nyújtott be egy beadványt az alapvető jogok biztosánál, hogy a hivatal kezdeményezzen vizsgálatot a Honvédkórházban, amit Székely László ombudsman a lehető legrosszabb pillanatban utasított el. Hiszen, ahogy arról beszámoltunk, a négy fővárosi sürgősségi centrumkórházból a hétvége alatt csak egy fogadott súlyos, sokszorosan sérült betegeket.

Négyből három kórház elküldte az életveszélyes betegeket | Alfahír

A fővárosban négy sürgősségi centrumkórház van, ám ebből a hétvége alatt csak egy fogadott súlyos, sokszorosan sérült betegeket - írja a Népszava.

Az országgyűlési képviselő levelében hangsúlyozta, az intézmény működésével kapcsolatos zavarok mára elérték azt a szintet, ami még a magyar egészségügyi ellátórendszer jelenlegi gyászos állapotában is kirívó, így közvetlenül veszélyezteti az ellátottak legmagasabb szinti testi és lelki egészséghez való jogát, sőt, nem egy esetben életüket és testi épségüket is. Ennek leglátványosabb példája az intézmény sürgősségi betegellátási rendszere kapcsán kialakult tarthatatlan helyzet - írta.

Az LMP társelnöke, EP-képviselőjelöltje ezért érezte elengedhetetlenek egy független ombudsmani vizsgálat lefolytatását, emlékeztetve arra is, hogy

az MHEK (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) alkalmazottai állásuk kockáztatása nélkül ma már nem beszélhetnek nyilvánosan a működési zavarokról, ami nem csak az ő kiszolgáltatottságukat növelte jelentősen, hanem az ellátottakét is.

Székely Lászlót viszont ez nem igazán hatotta meg: mint megtudtuk, arról tájékoztatta Demeter Mártát, hogy jelenleg nem áll módjában egy ilyen "nagyszabású, átfogó vizsgálatot" megkezdeni, mert

"az Alapvető jogok Biztosának Hivatala ez idő szerint ideiglenes helyre történő költözés alatt áll".

"Ugyanakkor tájékoztatni szeretném, hogy a jövőben indokoltnak tartom a Honvéd Kórház sürgősségi betegellátásával összefüggésben átfogó vizsgálat lefolytatását, melynek során feltétlenül hasznosítani fogom az Ön által megküldött információkat is"

- tett ígéretet a szebb jövőre az ombudsman.

Az Alfahír érdeklődésére Demeter Márta közölte:

„tiszteletben tartva az alkotmányos szereplők önállóságát, mégis azt gondolom, hogy van olyan fontos ez az ügy, hogy soron kívül átfogó vizsgálat induljon! Ezért ismét kezdeményezem a vizsgálatot, mert az utóbbi napok hírei azt mutatják, hogy továbbra is megoldatlan a helyzet.”

Reméljük, nem emberéletekben kell mérni az időt, és a választási időszak után valóban lesz valami érdemi vizsgálat is.