Fenntartással kezelné a mentőknek ígért fejlesztéseket az egyik szakszervezet

Fenntartással kezelné a mentőknek ígért fejlesztéseket az egyik szakszervezet

43,3 milliárd forint jutna jövőre az Országos Mentőszolgálat működésére Varga Mihály pénzügyminiszter 2020-as költségvetési tervezete alapján, ami alig több mint az idei költségvetésben szereplő összeg. 

A kormány által megígért fejlesztésekre ezen kívül 10 milliárd forintot különítettek el, ez mentési eszközök, mentőautók beszerzését foglalná magában. Nem minden érintett látja úgy azonban, hogy a beruházások a jelenleg beharangozott határidővel valósulnának meg.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége elnöke szerint árnyalja a fejlesztési ígéretekkel kapcsolatos képet, hogy a már több mint egy éve ígért, 1,1 milliárd forintból beszerzett új munkaruhák sem érkeztek meg tagjaikhoz.

Kusper Zsolt arról beszélt az Alfahírnek: ugyan nemrég jelezték, hogy nem kapták meg a tavaly márciusban beharangozott új munkaruhákat, levelükre egyelőre nem érkezett hivatalos válasz.

Az érdekképviselet vezetője hozzátette: ha az eszközbeszerzések valóban megvalósulnak, akkor sem biztos, hogy érzékeli ezt a lakosság, ha addigra nem lesz, aki vezesse az új mentőautókat. Kusper Zsolt azt mondta:

„Már most probléma van a fővárosi ellátással, mert azt csak úgy tudják biztosítani, hogy vidékről folyamatosan vezényelnek fel mentősöket.”

A Jobbik egészségügyi szakpolitikusa hasonlóan látja a mentősök helyzetét. Lukács László György szerint jól mutatja az Orbán-kormány fontossági sorrendjét az, hogy nagyjából hasonló összegből gazdálkodhat jövőre az Országos Mentőszolgálat (a fejlesztésekkel együtt), mint amennyit Mészáros Lőrinc felvett tavaly a cégeiből. Az ellenzéki politikus az Alfahírnek úgy fogalmazott:

„Pénz bőséggel lenne a Mentőszolgálat munkájának segítésére, csak ezt éppen a miniszterelnök nem oda akarja juttatni, hanem magánzsebekbe. Szerinte nem a betegbiztonságban, hanem a havi anyagi biztonságban van a jövő.”

Az Alfahírnek nyilatkozó egészségügyi szakember szerint az egészségügy egyik területére sem jut elegendő pénz, de még így is rossz helyzetben van az OMSZ. Kincses Gyula a 2020-as büdzsétervezet alapján azt mondta: a sürgősség és a mentőszolgálat lesz jövőre is a két leginkább alulfinanszírozott terület.

„Ahol igazán szorít a cipő az az Országos Mentőszolgálat, hiszen gyakorlatilag nem jutnak többletpénzhez. Az alapellátási ügyelet szintén, tehát általában a sürgősség.”

Az Újratervezés orvoscsoport szóvivője úgy látja, hogy az egészségügynek nyújtott pénz a vegetáláshoz elég, de a minőségi, munkaerő-megtartó egészségügyhöz nem.