Az Emmi nem számít tömeges felmondásra az egészségügyben a tilalom május végi megszűntével

Az Emmi nem számít tömeges felmondásra az egészségügyben a tilalom május végi megszűntével

Ahogy arról beszámoltunk, május 31-én megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma, akkor ugyanis feloldásra kerül a járványügyi veszélyhelyzet. Ezzel kapcsolatban a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) április végén megjelent felméréséből kiderült, hogy a magasabban képzett szakápolók negyede a távozáson gondolkodik, sokan a pályát is teljesen otthagynák a kimerültség, a túlhajszoltság és az alacsony bérek miatt.

Rengeteg szakápoló fontolgatja a felmondást a felmondási tilalom végeztével

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) nemrég készített felméréséből az derült ki, hogy a magasabban képzett szakápolók közül minden negyedik gondolkodik a távozáson, sokan annyira ki vannak égve, hogy nemcsak a jelenlegi munkahelyüket, de magát az egészségügyi pályát is el akarják hagyni...

Ennek a lehetséges veszélyéről kérdezte most az ATV Híradója az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), ahonnan az a válasz érkezett:

Tömeges felmondásra a veszélyhelyzet megszűnése után sem számítunk.

A tárca kitért arra is, hogy az orvosok bére 2010 és 2017 között átlagosan a két és félszeresére emelkedett, és a magyar egészségügyben még megközelítőleg sem volt akkora fizetésemelése lehetőség, mint aminek alapjai 2020-ban megteremtődtek. Kiemelték, hogy az ápolók bére 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára emelkedett, hozzáfűzve, hogy a szakdolgozói béremelés összesen több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményben.

Ezenfelül az Emmi válasza szerint a kormány 2010-től kiemelten kezeli az egészségügyi dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, s mindezt szerintük jól tükrözi, hogy a legnagyobb arányú bérnövekedés ebben az ágazatban zajlott.