Több szakszervezet is tiltakozik az egészségügyi szolgálati jogviszony ellen, nem akarják elveszíteni a közalkalmazotti státuszt

Több szakszervezet is tiltakozik az egészségügyi szolgálati jogviszony ellen, nem akarják elveszíteni a közalkalmazotti státuszt

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és  a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) követeli, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló  törvényt és kezdjen egyeztetéseket az érintettek bevonásával - közölték a szakszervezetek csütörtökön az MTI-vel.

"Katonák nem leszünk" - A MOK élesen bírálta a kivételes eljárásban elfogadott orvostörvényt

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerda kora délután ismertette álláspontját a kedd délután a Parlamentben elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről. A MOK szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni.

A közlemény szerint a szakszervezeti szövetségek tiltakoznak a már kihirdetés előtt álló törvény beterjesztésének módja és annak tartalma miatt.

A konföderációk nehezményezik, hogy a kormány egy teljes munkavállalói csoportot vesz ki a közalkalmazotti szférából és alkot egy új jogállási törvényt számukra úgy, hogy erről nem történt előzetes társadalmi párbeszéd, és a szakszervezeteknek mindössze négy órát biztosított a tervezet megismerésére, véleményezésére.

Álláspontjuk szerint a törvényben a szakszervezeti és munkavállalói jogok elleni durva támadások vannak elrejtve. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az új jogszabály kimondja: kollektív szerződés nem köthető a törvény hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatónál, továbbá, hogy a munkáltató személye helyett a kormány jogkörébe sorolja a sztrájktárgyalásokat.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az orvosok bérének emelésével egyetértenek és támogatják, ám álláspontjuk szerint azt ki kell terjeszteni az egészségügyi, és az egészségügyben dolgozók teljes körére.