Egy felmérés szerint szörnyen elkeseredettek a magyarok

Egy felmérés szerint szörnyen elkeseredettek a magyarok

Több mint háromnegyedünk, 100-ból 73 magyar szerint rossz irányba mennek a dolgok hazánkban. A rengeteg vizsgált ország közül ezzel a harmadik legelkeseredettebb ország lettünk. Nem meglepő módon az egészségügy helyzete miatt aggódunk a legjobban.

A 24.hu számolt be arról, hogy 2023. december végén és 2024. január elején a magyarok 78 százaléka szerint rossz irányba mentek a dolgok az országban. Ez az Ipsos szokásos felméréséből derült ki, amelyben azt vizsgálták több tucat országban, hogy mi miatt aggódnak az emberek. Az is kiderült, hogy mindössze két országot találtak – Dél-Afrikát és Perut –, ahol pesszimistábbak az emberek.

A világátlag szerint az emberek 59 százaléka gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok hazájában. Na most mi ezt bőven túlszárnyaltuk, a magyar 78 százaléka szerint rossz irányba halad az ország.

A gazdaság helyzetéről gondolt képünk is sokkal negatívabb, mint a világátlag. A magyarok 76 százaléka szerint rossz hazánk gazdasági helyzete. A világátlag itt 62 százalék.

Az egészségügy miatt aggódtak és aggódnak a leginkább a magyarok.

Az adatfelvételt megelőző 12 hónapból tízben ez szerepelt a lista élén. Tavaly év végén például 51 százalékos említést kapott, míg a második helyen álló korrupció 44 százalékot. Nem sokkal lemaradva következik a szegénység és az infláció, míg a lista legvégén a koronavírus és a terrorizmus áll.

A 24.hu ennek kapcsán kiemeli: A mostani eredmények visszatükrözik az Ipsosnak egy 2022 októberében közzétett felmérését, amely az egészségügyre fókuszált. Akkor a magyarok mindössze 14 százaléka értékelte jónak vagy nagyon jónak a hazai ellátást, 53 százalék pedig rossznak vagy nagyon rossznak, a negatív megítélést tekintve pedig messze rosszabb eredményt értünk el, mint bármilyen más, a kutatásban részt vevő ország. Az akkori felmérésben arra is rákérdeztek, hogy miket tartanak a legnagyobb problémáknak az egészségügyben, és a magyarok leginkább [a várólistákra panaszkodtak](https://alfahir.hu/hirek/a-magyar-orvosi-kamara-szerint-csak-papiron-rovidultek-a-korhazi-varolistak, valamint arra, hogy nincs elegendő egészségügyi dolgozó.

(Címlapkép: Pixabay)