Egy héja figyelte velünk a Szervetőbe bújt csinos lányokat

Gyönyörű ruhákban tündöklő lányok, riporterből lett botcsinálta modell.

 
 - Honnan indult az ötlet, hogy saját ruhamárkát teremts?
 
 - Egyrészt nagyon nehezen találtam olyan ruhákat, amelyeket szívesen hordtam volna, mert üzenet nélküli, „üres” ruhák voltak, általában egyéves divattrendeknek megfelelően. Másrészt pedig nagyon vonzódtam mindig is a magyar szimbolikához, és azt éreztem, hogy ezen a téren jelentős hiány van. Ez a két ok vezetett oda, hogy öt évvel ezelőtt elindítsuk ezt az egészet, amelyet ma Szervetőként ismerhetnek egyre többen.
 
 
 - A ti ruháitoknak mi az "üzenete"?
 
 - Ezzel kapcsolatban két szlogenünk van. Az egyik az, hogy "élő hagyomány hazai ruházaton". Ez annyit jelent, hogy itthoni alapanyagokból készítjük a ruháinkat, amelyeket magyar szimbolikával díszítünk. Ez pedig, hitem szerint, segít az embereknek elhelyezni önmagukat a nagyvilágban. Mi, magyarok sajnos sokszor elfelejtjük ebben a globalizálódó világban a gyökereinket, pedig ha visszanyúlnánk hozzájuk, akkor azok segítenének helyretenni az identitásunkat. Úgy gondolom, hogy ha valaki fölveszi a ruhánkat, akkor érezheti, hogy ezen gyökerek kapcsán valahol mélyen ő maga is benne van, azaz a ruhadarabnak nem egy globális, hanem kifejezetten egy magyarokra jellemző üzenete van. Ezt pedig már csak egyféleképpen lehet viselni, ahogy szól a másik szlogenünk: "viseld szívvel". 
 
 
 - A motívumokat miből merítitek, mennyire a fantázia szüleményei és mennyire a hagyományokból eredeztethetőek?
 
 - Vannak népművészeti feldolgozásaink is, és vannak egészen ősi, a turáni ornamentikából, honfoglalás kori régészeti leletek alapján készült motívumaink is. Azt fontosnak tartottam, hogy ne másoljunk, ugyanis szerintem a népművészetnek meg kell hagyni azt a motívumkincsét, amit hímzésekben, népviseletekben megtartottak, tehát azokat őrizzék meg a viseletek. Hogyha viszont hétköznapi és modern szabású ruhákról van szó, akkor megengedhető az a szabadság, hogy a bemintázás is szabadon történjen, de azért hűen a gyökerekhez.
 
 - Van kedvenc motívum, ami kifejezetten jellemzi a ruháitokat?
 
 - Nekünk már attribútumunk is lett a turul, a nappal és a holddal a szárnyaiban, és ezt próbáljuk mindenhova belecsempészni. Igazából ez abból is fakad, hogy én jobban szeretem az ősibb ornamentikát, tehát az indásabb, a nap, hold és életfa köré csoportosuló szimbolikát. Talán ez is az oka annak, hogy ezzel indítottunk, és később színesedett a népművészeti motívumvilággal a kínálatunk.
 
 
 - Hogyha valakinek annyira megtetszik ez a gondolat, hogy holnaptól tetőtől talpig Szervetőbe szeretne öltözni, akkor ezt meg tudja tenni?
 
 - Próbálunk törekedni erre, de elsősorban felsőruházatot készítünk, illetve táskákat, de most már azért az alsó ruházattal is kacérkodunk. Sőt, már egy-egy motívumvilághoz fűződve több szettünk is van, amelyeket szívből tudunk ajánlani így egyben is. 

Elérhető közelségben

Mint megtudtuk, a nyár a Szervetőnél soha nem a pihenésről szól. Számos fesztiválon, hagyományőrző rendezvényen találkozhatnak a kollekció darabjaival az érdeklődők. Több bemutatót is tartanak, a legelsőre a hétvégén, a Jobbik majálisán kerül sor, a Hajógyári-szigeten, ahol természetesen fel is lehet próbálni, illetve meg lehet majd vásárolni a kiszemelt darabokat.
 - Minek köszönhető az, hogy túlnyomórészt női ruhák találhatóak meg a kínálatotokban? Sokkal inkább női vásárlók, vagy a kedvesüknek ruhát válogató férfi vásárlók fordulnak meg nálatok?
 
 - Ezt nem is igazán a vásárlói kör határozta meg, hanem az, hogy a csapatunk kilencven százaléka nő. Így aztán sokkal könnyebb női darabot készíteni, és nagyon szoktunk örülni, amikor végre eltalálunk egy férfi modellt. (nevet) Tehát azért mindig gondolunk rájuk is, mert sokan keresik a férfi darabokat, de tény, hogy az idei kollekcióban is a női ruhák vannak többségben. 
 
 
 - Aminek nyilván a kedves olvasóink most nagyon örülnek, hiszen ők is láthatják a fotóinkat, amelyeket ezen a különleges helyszínen készített Béli Balázs a Szervetőbe öltözött lányokról. Megmondom őszintén, hogy én magam is nemcsak azért álltam kötélnek, és lettem riporterből hirtelen (a "cukikampány" jegyében természetesen) modellfiú, mert tetszenek a ruhák, szépen kérted, örömteli szép lányokkal dolgozni és egy igazi héját ígértél a karomra, hanem azért is, mert egriként restellem, hogy sosem jártam itt, az Egri csillagok forgatásának helyszínéül szolgáló, kifejezetten a film kedvéért épített vár "romjánál". Busóként és solymászként pedig pláne nem. Miért pont itt vagyunk?
 
 - Érdemes tudni, hogy ez a kollekció január óta készül, és a fotózás már csak a gyümölcse a folyamatnak. Egy kő esik le ilyenkor a szívemről, amikor látom az eredményt, és májustól az általatok most bemutatott ruhákon felül mindent meg is mutatunk a webáruházunkban. A helyszínre visszatérve, nagyon szeretem az olyan helyeket, ahol a természet és az emberi építmények harmonizálnak, összhangba kerülnek. Ez ugyebár már több, mint negyvenéves makett, kicsit már visszafoglalta a természet, és kellően nyugodt környezetet biztosít ehhez az igazán letisztult kollekcióhoz. Sőt, szerintem ez az eddigi legerősebb kollekciónk.

Várjon!

Ha megtetszett a helyszín, akkor eláruljuk, hogy a Pilisben található az 1968-ban bemutatott Egri csillagok című filmhez készült makettnek a maradványai. Aki kedvet kap a felkeresésére, az először valahogyan jusson el Pilisborosjenőig, majd onnan egy rövid sétával könnyen megközelítheti. A környezetét egyébként néhány évvel ezelőtt rendbe tették, így most kedvelt és meglátogatásra érdemes kirándulóhelyként vár a vár. A fotózásról készült werkfilmben pedig még alaposabban látható minden:

 

 - Egy kicsit visszakanyarodnék még a Szervető csapatának összetételére, ugyanis régóta foglalkoztat egy kérdés, és talán tudsz ennek a megválaszolásában segíteni. Mit gondolsz, mitől különböznek a férfiak vezette vállalkozásoktól a női többségűek?
 
 - Az biztos, hogy mi sokkal több érzelmi hátteret viszünk bele. A tavalyi kollekció például úgy jött létre, hogy egy jászsági rajongónk írt nekünk, hogy ő rendkívül szeretné, ha a szülőhelyének motívumvilágát feldolgoznánk, és ehhez el is küldött nekünk több könyvet. Mi pedig azt mondtuk erre, hogy rendben, ha valaki ennyire lelkes és tesz is érte, akkor megérdemli, hogy mi is elkezdjünk ezzel foglalkozni. Aztán nagy öröm volt látni, hogy nagyon jól fogadták az emberek, kedvelik annyira, mint mondjuk a kalocsai vagy matyó mintákat. 
 
 
 - Ha visszagondolsz az elmúlt öt évre, akkor mi az, ami kellett ahhoz, hogy az egy-egy ruhadarabnyi elképzelésből teljes kollekciók születhessenek?
 
 - Nagyon-nagyon sok kitartás és küzdelem kellett ahhoz, hogy higgyünk abban, hogy jó az, amit csinálunk. Aztán pedig nagyon sokat adott, hogy maguk az emberek bizonyították be, hogy szeretik ők is annyira a Szervetőt, mint amennyire mi magunk. Ez nagyon sokat lendített rajtunk.
 
 - Engedd meg, hogy férfi szemmel nézve azt mondjam, hogy sok más egyéb mellett, a ragadozómadár megjelenése is sokat lendít most a fotózáson. Mit lehet tudni ezen különleges élőerő bevetéséről, hogyan került a solymász és madara a képbe?
 
 - Ez egy érdekes történet. (nevet) Egyszer egy fesztiválon voltunk, ahol árultuk a ruháinkat, és odajött egy látogató, hogy megdicsérje a gerillamarketingünket. Nem teljesen értettem, hogy miről beszél, amíg meg nem mutatott egy lányt, aki ott állt egy kőhídon, egy héjával a karján, Szervető-ruhában. Hihetetlen látvány volt, tátva maradt a szám. Így aztán nem volt kérdés, hogy elhívjuk ezt a csodás párost is.
 
 
 - Akkor talán mondhatjuk, hogy nem is ti találtátok meg ezt a gyönyörű ragadozómadarat, hanem ő talált meg titeket.
 
 - Igen, és valahogy a Szervetőnél sokszor történnek így a dolgok...