Egy kávézó, amely közelebb hozza egymáshoz a sérült és ép embereket

Féléves születésnapját ünnepli a Nem Adom Fel Cafe & Bar.

 

A kávézó üzemeltetője az Alapítvány égisze alatt működő Szövetkezet, amelynek ügyvezetőjét, Györke Nórát az idei Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) ismertem meg. Rögtön az első beszélgetésünk során felkeltette a figyelmemet mind az Alapítvány tevékenysége, mind pedig az úttörő kezdeményezésű kávézó iránt. Miután közel egy hétig egy baráti társaságban jártuk a koncerteket, áztunk, fáztunk, de leginkább jól szórakoztunk, megbeszéltük, hogy meglátogatom józsefvárosi kávézójukat.

„Az emberre alakítottuk a pozíciót”

„A kávézóban jelenleg 24 megváltozott munkaképességű fiatal dolgozik, nem csak vendéglátó, hanem programszervező tevékenységben is” - kezdi beszélgetésünket Nóra.

Radvánszki Róbert a nyitás óta dolgozik felszolgálóként a kávézóban. Ez az első munkahelye, szeret itt dolgozni és szeret az emberekkel beszélgetni.

Jelenleg még csak hétköznaponként vannak nyitva, reggel 8 órától este 8 óráig. Az alkalmazottak 4-6 órában dolgoznak, attól függően, hogy kinek milyen az állóképessége.

Báder Richárd már négy éve kötődik a Nem Adom Fel Alapítványhoz, ahol tapasztalati szakértőként segédkezett. Szerencsésnek érzi magát, hogy a kávézóban dolgozhat felszolgálóként. Nagyon szeret pörögni, emberek társaságában lenni.

„A dolgozók egy casting során kerültek be a csapatba. Egy kötetlen elbeszélgetés és egy szituációs feladat alapján született döntés arról, hogy kiket veszünk fel. Ezután egy több hónapon át tartó intenzív képzés során készítettük fel az itt dolgozókat. Ezalatt kiderült, hogy ki mire alkalmas, nem a pozícióra kerestük az embert, hanem az emberre alakítottuk a pozíciót”

- avat be a felvételi eljárás részleteibe Nóra. A kávézóban így most dolgozik kerekesszékes, látássérült, enyhén autista és Down-szindrómás fiatal is.

Horváth Dániel már sok területen dolgozott betanított munkásként gyárakban, de Angliában is mosogatott. A kávézóban Dániel adja ki pultosként a felszolgálóknak a megrendelt kávét, üdítőt, szendvicseket és sütiket.

Nóra a hosszú távú terveikről is beszél: a meleg menüs étkeztetés kialakítása már folyamatban van, de szeretnének a jövőben ételkiszállítást vállalni a környéken, amelyre kerekesszékes mozgáskorlátozottakat alkalmaznának.

Tunyogi Imrének nem teljesen idegen ez a munka, a Costa Coffeeban is felszólgálóként dolgozik. Korábban több más munkahelye is volt, de vagy kevés volt a fizetése, vagy nem fogadták be és kigúnyolták.

A programszervezés és a közösségi hangulat megteremtése szintén a kávézó profiljába tartozik. A januári nyitás óta konferenciákat, sajtótájékoztatókat, koncerteket, felolvasóesteket és kiállításokat szerveztek, tartottak már a kávézóban. A kisebbeket és a szüleiket gyereksarok várja, de arra is van lehetőség, hogy a könyvespolcról olvasnivalót válasszon magának az ember egy kávé mellé.

Csorba Nóra a kávézó üzletvezető-helyettese 2014-ben az Év Önkéntese volt. Ő a kávézó dolgozóinak egyik mentora. Korábban egy lakóotthonban enyhe és középsúlyos értelmi sérültekkel foglalkozott.

 Minden a zenével kezdődött

A zene volt az első akkord az Alapítvány létrehozásához, majd a belőle kinövő Szövetkezethez és kávézóhoz.

„Fogyatékkal élő fiatalok egy lelkes közössége utcazenével gyűjtötte össze azt az alaptőkét, amivel Dely Géza vezetésével 2006-ban megalakulhatott a Nem Adom Fel Alapítvány” - mesél a kezdetekről Nóra.

Az Alapítvány célja a bármilyen okból hátrányos helyzetű emberek segítése abban, hogy tegyenek a saját sorsukért, ezért különféle programokat szerveznek velük együtt, illetve általuk. Az Alapítvány sokrétű tevékenységei közé tartozik a támogatói szolgálat. Fogyatékossággal élő fiataloknak segítenek a közlekedésben, vagy éppen azoknak, akiknek nehézséget okoz a lefekvés és a felkelés. Továbbá a kávézón kívül az Alapítvány takarító szolgálata is munkalehetőséget biztosít a megváltozott munkaképességűek, társasházakban takarítanak. Emellett rendszeresen tartanak érzékenyítő tréningeket önkormányzatok, cégek, multinacionális nagyvállalatok, iskolák és óvodák számára, hogy a fogyatékossággal élőket és az ép társadalmat közelebb hozzák egymáshoz.

„A tréningeken a résztvevők megtapasztalhatják a sérült élethelyzet sajátosságait, ebben mentorként a fogyatékossággal élő emberek vesznek részt”

- mondja Nóra.

A tréningeknek több állomása van, amelyen keresztül megismerhető a kerekesszékes, a látás- és hallássérült, az autista, valamint az értelmileg és halmozottan sérült emberek mindennapi élete.

Nem csak a megváltozott munkaképességűeknek segítenek

A zene továbbra is központi szerepet játszik az Alapítvány életében - meséli tovább Nóra. A NEMADOMFEL Együttesben a szólisták kivétel nélkül sérült - elsősorban értelmileg és látásban akadályozott - előadók. Többször felléptek már a Papp László Budapest Sportarénában, de nemzetközileg is ismertek és elismertek. Jótékonysági koncerteket tartanak, és többek között Böjte Csaba ferences rendi szerzetes egyik árvaházát is támogatták már.

Az Alapítvány jótékonysági profiljához tartozik még a Nemadomfel ház – fejlesztő modellprogram, amely az országban három helyen működik: Borsodban Szendrőládon és Martonyiban, Pest megyében pedig Pándon. A modellprogramot a Böjte Csaba által Erdélyben létrehozott napköziotthonok mintájára dolgozta ki és adaptálta a hazai viszonyokra az Alapítvány. A program célja, hogy segítse a mélyszegénységben, rossz szociális viszonyok között élő gyermekek felzárkóztatását és tehetséggondozását.

Györke Nóra 2008-ban csatlakozott a Nem Adom Fel Alapítványhoz, a tánc révén kapcsolódott a „nemadomfel lelkülethez”, tagja a NEMADOMFEL Együttesnek, bár jelenleg még nem főállásban tevékenykedik az Alapítványnál, továbbra is emberekkel szeretne foglalkozni és a közösségépítésben képzeli el a jövőjét. Arra buzdít mindenkit, hogy látogassa meg a kávézójukat (VIII. kerület, Baross utca 86. - bejárat: Magdolna utca 1.), ahol mindenki megtalálhatja a helyét. Augusztus 1-től 14-ig egy rövid időre zárva tartanak, de augusztus 15-től sok újdonságot és nagyszerű programokat terveznek.

Még több képért tekintse meg galériánkat a kávézóról!