Egy nomád úr sírja

A sztyeppei műveltséget még nyomokban őrző Belső-Mongólia területén Silin-gol megye az, ahol az ott élő mongol pásztorok a máig őrzik a régi sztyeppei lovas hagyományt. Nemrégen az Ih núrnál vagyis Nagy-tónál (kínaiuk: Yihenaoer) a régészek egy hatalmas, késő ókori temetőt fedeztek fel. A sírokból a hunokkal sokszor ellenséges, mégis sok tekintetben rokon Északi-Vej-dinasztia (Kr. u. 4-6. század) tárgyi emlékei kerültek elő.

Különös sírok

Az ásatásokra még a tavalyi év őszén, 2014. augusztus és szeptember hónapokban került sor. A feltárások során a földbe való temetkezésen kívül még barlang kamrákra is rátaláltak, ahová szintén embereket temettek. A földbe temetett sírok tájolása többségében keleti-nyugati volt és a legtöbbet a hegy lejtőjének nyugati részén fedeztek fel.

A halottak többségét sírgödörben és koporsóban helyezték örök nyugalomra. A sírokban jó állapotban megőrződött csontvázakat találtak, ezen kívül sok nemez maradványt fedeztek fel, ami arra utal, hogy a koporsót kibélelték. A halottakat a hátukra fektetve temették el. Találtak különleges lakk edényeket, arany gyűrűket, fülbevalókat és a szkíta, valamint a hun uralkodókra jellemző nyakpereceket. Különös, hogy némelyik halott minden ujján gyűrűt viselt. A halott lábainál fa- és csonteszközök maradtak meg, néhány sírból még bőrtárgyak nyomaira is felfigyeltek az ásatók.

Kié a sír?

Az előkelő férfiak kést és veretes öveket vittek magukkal a túlvilágra. A régészek szerint ez a ma ismert legnagyobb, az Északi-Vej dinasztia korába illethető sír a mai Kína területén, ami valószínűleg a helyi előkelők temetője volt. A kutatók –az eddigi vizsgálatok alapján - úgy vélik, hogy a temetőben talált tárgyak nem a térséget uraló szienpi népességhez tartozik, a sírok szerkezete, a fakoporsók megléte, és a kerámiák sem rájuk vallanak. Elképzelhető, hogy a velük szövetkezett hun törzsek egyike temetkezett oda? Náluk ugyanis megvan a koporsós temetkezés és a leletek többsége –főleg az ötvöstárgyak - hun hatásra vallanak. A sírokból egyébként sok egzotikus lelet is előkerült, amely a Selyemút menti élénk kereskedelemre vall.